To je to što me zanima!

HDZ-ovci ne gube, a i kad gube, objasnit će da zapravo ne gube

Mi nismo izubili, ostvarili smo duplo bolji rezultat nego prošle godine - tako su članovi HDZ-a objašnjavali poraz u Zagrebu. Dobro se uspoređivati sam sa sobom, ali ne kad je cilj pobijediti sve druge
Vidi originalni članak

Izborni stožer HDZ-a nekoć je bio stožer kojeg je vrijedilo gledati. Kad su pobjeđivali, to je bila parada kiča, tamburaša, poduzetnika, celebrityja. Oni mirniji HDZ-ovci bi si dali oduška i zaplesali, a oni nemirniji bi lijepili članske iskaznice na čelo, pjevali, bacali se po podu. I kad su gubili, euforično su pjevali Hrnićevu 'Kome bi šumilo more moje sinje'. Na prošlim parlamentarnim izborima, bez distance, bez maski, proglasili su pobjedu nad koronavirusom i zapjevali 'Igraj, moja Hrvatska!'. 

POBJEDNICI I GUBITNICI Tomašević i Možemo! izveli su revoluciju, Škoro pozvao u rat, dok je Plenković doživio poraz

U nekim ranijim danima, novinarske ekipe, kamere i fotografi bi zabilježili svaku emociju, a visokopozicionirani HDZ-ovci bi čak zapjevali i neku Škorinu pjesmu. Ovog puta, Škoro se čuo samo s televizije u novinarskoj sobi. Tiskani mediji su bili u prizemlju s policajcima i zaštitarima. Televizije, radio i mi smo bili smješteni u dvije prostorije na prvom katu, a iznad nas, na drugom katu, vrh stranke se smjestio iza zatvorenih vrata koje su čuvali zaštitari i policajci. Oni su dolazili na dogovorene intervjue u prostorije s novinarima, a inače su se držali podalje. Zbog epidemioloških mjera, na Trgu žrtava fašizma 4, nije bilo slavlja. To je bar službena verzija. Slavlja nije bilo i zbog toga što je njihov Davor Filipović u Zagrebu doživio potop.

- Ma nismo izgubili, ovo je duplo bolji rezultat nego prošli put - čulo se iz usta mlađih HDZ-ovaca koji su bili zaduženi za komunikaciju s novinarima.

VELIKA ANKETA 24SATA Za koga ćete glasati u 2. krugu?

Isto su ponavljali i članovi vrha stranke u javljanjima uživo. Dobro se uspoređivati sam sa sobom, ali ne kad ti je cilj pobijediti sve druge. Svima je jasno da će proći još dosta godina prije nego na čelo Zagreba zasjedne netko iz njihove stranke. Zadnjih 20 godina su ionako više računali na dobar rezultat u gradskoj skupštini.

- Mi smo ostvarili veliki rezultat, druga smo stranka u skupštini - ponavljali su kao papige jedan za drugim. Uskoro se na cigareti ispred stranke moglo čuti i drugačijih izjava.

- Gle Jelena je iznad Filipovića. Pa kako, j**ote, radila je s Bandićem? 

- A nismo dobro objasnili da smo mi samo surađivali na projektima, da nije bila koalicija s njima. Pusti, Hrvatska se plavi - objašnjavaju si mlađi članovi stranke prije vraćanja na svoje pozicije. 

Dva zaštitara u odijelima su ih slušala.

- Misliš da oni stvarno vjeruju u to ili - pita viši zaštitar nižeg. 

Ovo 'zaplavili smo Hrvatsku' je kroz večer postala glavna krilatica. I zaista, HDZ je ostvario solidan rezultat. Ipak, svaki put kad bi Tomašević završio na velikom ekranu, ne bi se puno komentiralo. Jedni druge bi uvjeravali da i dalje imaju skupštinu. Samo što nemaju jer je za njih glasalo 11,30 posto. Ima ju MOŽEMO! s 40,83 posto. Reiner je sve medije pokušao uvjeriti da su za Tomaševićev uspjeh 'krivi' mediji i predizborne ankete. Nikako to što je HDZ u skupštini surađivao s Bandićem ili to što je njihov kandidat bio nepoznat prije izbora. 

Kolege s radija su se čudile Tomi Medvedu koji objašnjava da su zapravo oni pobjednici. Članovi stranke koji su bili s novinarima više su pričali kad bi kamera pokazala Škorin stožer.

- Gdje su im maske?

- Ma ne vjeruju ti oni u koronu, to su antivakseri. 

- Ma budale. Vidjet ćeš za dva tjedna kad im stožer bude preko Zooma jer će svi biti u samoizolaciji. 

Kad je jedan cijepljeni novinar odbio staviti masku, nastala je frka. On je popustio i stavio masku, a Jandroković je nastavio odgovarati na njegova pitanja. Nisu ni znali da se njihovi stranački kolege ne pridržavaju svih mjera u jednom Lovreću ili Splitu. 

Sa svakim novim rezultatima, članovi stranke su odustajali od uspoređivanjima s Tomislavom Tomaševićem i krenuli se uspoređivati s SDP-om. Iako im SDP nije nikakva prijetnja. Valjda da im bude lakše. Nisu htjeli ni odgovoriti na pitanje što bi savjetovali Filipoviću da promijeni u svojim nastupima, s obzirom na 'tvornicu cjepiva protiv raka' i ostalih bisera koje je donio u medijski prostor. Na svako nezgodno pitanje odgovarali su mantrom 'Hrvatska se plavi i druga smo stranka u skupštini'. Kad se pokazalo da će Škoro ići u drugi krug, nastala je nezgodna tišina među mladim HDZ-ovcima, pa zatim negodovanje. 

- Pa što je ovo? Bože - komentirao je jedan član Škorin 'pobjednički' govor. Negdje s kraja prostorije se čulo 'Ovo je huškanje, ovo se ne radi ovako'. 

JAVIO SE IZ STOŽERA Andrej Plenković: HDZ je pravi pobjednik izbora, imamo najviše župana i gradonačelnika

Oko 23:30 došlo je vrijeme za službeno obraćanje nekadašnjeg predsjednika skupštine Grada Zagreba, Mislava Hermana i Davora Filipovića. Herman je na početku odmah čestitao 'njihovom skupštinskom kolegi' Tomislavu Tomaševiću i pokazao da zna biti dio demokratske utakmice. Svejedno je morao naglasiti da su druga stranka u skupštini. Filipović se ispričao kandidatima ako je 'rekao koju riječ previše', što isto nismo očekivali, ali očito su ga kritike sa svih strana i stranački kolege usmjerile. Na kraju, svim kandidatima je jasno da je biračima dosta niskih udaraca. U Zagrebu su to jasno pokazali. 

- Ovo je jedna nova generacija HDZ-ovih političara u gradu Zagrebu. Čestitam naravno svima drugima koji su sudjelovali u ovim izborima. HDZ je pokazao da je daleko najsnažnija stranka u Hrvatskoj - rekao je Plenković i naglasio da je HDZ pravi pobjednik izbora. 

Samo što nije. U Vukovaru ih je ugrozio odbačeni Penava, u Splitu fizičar Puljak, a u Zagrebu ih nije oštetio samo Tomašević, nego i Škoro. Onaj Škoro koji je nekoć pjevao na njihovim stranačkim skupovima. Velike gradove se uvijek gleda s posebnom pažnjom, jer je tu i najviše novca i birača, a na ovim izborima, ti birači su HDZ-u pokazali da nije dovoljno spomenuti branitelje. Da je kampanja 'Sad je bitno' neprimjerena ako ste prije izbora podržavali lošu vlast. Ne boluju od amnezije. Nakon osmjeha i uvjeravanja da su pobijedili, Plenković i njegova svita su otišli jednakom brzinom kojom su došli u novinarsku sobu. Bez mogućnosti postavljanja pitanja. Valjda da slučajno nekim pitanjem ne poljuljamo tezu da je HDZ opet pobijedio. 

Idi na 24sata

Komentari 43

  • KeglaRi 18.05.2021.

    Nisu uspjeli uvest glasace u zg st i ri,a u osijek jesu vidi se odmah rezultat Morat ce pojacat uvoz glasaca i mrtvih glasaca kako vi lopovski hdz pobjedio u gradovima di ljudi misle svojom glavom

  • intellectus 18.05.2021.

    Nisam Hdz-njara niti čoporaš, ali na ovim prostorima je Bog rekao laku noć. Ovdje caruju čoporaši, ljudski i umno osakaćeni. Ružna slika, jako ružna!

  • vaterland 18.05.2021.

    plenkoviću nepričaj priče o moćnom hdz. penava sam vas je stjerao u mišiju rupu.samo jedan čovik bez stranke sve to kaže koliki je hdz jaki

Komentiraj...
Vidi sve komentare