To je to što me zanima!

HEP i Končar potpisali ugovor za projekt vrijedan 330 mil. kuna

HEP je danas potpisao ugovor s Končarom o zamjeni primarne opreme u hidroelektrani Senj. Planiraju uložiti i još 2,3 milijarde kuna u rekonstrukciju i revitalizaciju hidroelektrana
Vidi originalni članak

HEP-Proizvodnja i tvrtke iz sastava Grupe Končar sklopile su ugovor o zamjeni primarne opreme u Glavnoj hidroelektrani Senj čime će se snaga elektrane povećati za 20 MW.

Končar će od HEP-a dobiti 330 milijuna kuna za ugovorene radove i zamjenu agregata, generatora, turbina i ostale opreme, a čitav projekt rekonstrukcije HE Senj vrijedan je 557 milijuna kuna.

Ugovor su potpisali direktor HEP-Proizvodnje Robert Krklec, predsjednik Uprave Končara za inženjering energetike i transporta Željko Tukša i Ante Elez, predsjednik Uprave Končara za generatore i motore. 

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić koji je naglasio koliku važnost ima ovaj projekt za energetsku poziciju Hrvatske.

- Čestitam HEP-u i Končaru, domaćim firmama koji guraju naš proces energetske samodostatnosti. Hidroelektrana Senj vrlo je bitna jer čini oko 20% proizvodnje hidroelektrana u Hrvatskoj, odnosno 10% ukupne HEP-ove proizvodnje. Svaki novi megavat iz obnovljivih izvora energije pobjeda je naše energetske pozicije - rekao je ministar Ćorić.

Rekonstrukcija elektrane Senj omogućit će povećanje godišnje proizvodnje od minimalno 50 milijuna kilovatsati, produžit će životni vijek elektrane za 50 godina i smanjiti troškove održavanja i vođenja programa.

U rekonstrukcije i revitalizacije hidroelektrana HEP je do danas uložio 1,6 milijardi kuna, a do kraja ciklusa kojim je obuhvaćeno 12 hidroelektrana, planiraju uložiti još 2,3 milijarde kuna. 

- Važno je naglasiti, a što dokazuje i današnji događaj, da u svim aktivnostima na održavanju i investicijama u postojeće elektrane, hrvatske tvrtke sudjeluju u najvećoj mogućoj mjeri. Od 3,9 milijarde kuna, najveći dio sredstava ostat će u Hrvatskoj - izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Uz postojeću hidroelektranu Senj, HEP namjerava i graditi hidroelektranu Senj 2. Uz HES Kosinj, to će biti drugi dio projekta dogradnje Hidroenergetskog sustava Senj, koji je s ukupnih 3,4 milijardi ulaganja i 412 megavata nove snage najveći projekt HEP-a od osamostaljenja Hrvatske.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Joza Prezaduzeni 06.05.2021.

    Halo Koncar ima li ga RADE

  • Zmar117 06.05.2021.

    Prićaju bakice u tramvaju da je Bago u ime Končara odbio Irance da im obnovi končarove trafostanice izgrađene za vrijeme Juge..Kažu bakice da je umjesto Končara navodno posao dobio Simens..

  • prokurator 06.05.2021.

    ili prevedeno: končar je potpisao ugovor sa crnim đavlom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare