Obavijesti

News

Komentari 29

HEP i Končar potpisali ugovor za projekt vrijedan 330 mil. kuna

HEP i Končar potpisali ugovor za projekt vrijedan 330 mil. kuna
5

HEP je danas potpisao ugovor s Končarom o zamjeni primarne opreme u hidroelektrani Senj. Planiraju uložiti i još 2,3 milijarde kuna u rekonstrukciju i revitalizaciju hidroelektrana

VIDEO

HEP-Proizvodnja i tvrtke iz sastava Grupe Končar sklopile su ugovor o zamjeni primarne opreme u Glavnoj hidroelektrani Senj čime će se snaga elektrane povećati za 20 MW.

Končar će od HEP-a dobiti 330 milijuna kuna za ugovorene radove i zamjenu agregata, generatora, turbina i ostale opreme, a čitav projekt rekonstrukcije HE Senj vrijedan je 557 milijuna kuna.

Ugovor su potpisali direktor HEP-Proizvodnje Robert Krklec, predsjednik Uprave Končara za inženjering energetike i transporta Željko Tukša i Ante Elez, predsjednik Uprave Končara za generatore i motore. 

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić koji je naglasio koliku važnost ima ovaj projekt za energetsku poziciju Hrvatske.

- Čestitam HEP-u i Končaru, domaćim firmama koji guraju naš proces energetske samodostatnosti. Hidroelektrana Senj vrlo je bitna jer čini oko 20% proizvodnje hidroelektrana u Hrvatskoj, odnosno 10% ukupne HEP-ove proizvodnje. Svaki novi megavat iz obnovljivih izvora energije pobjeda je naše energetske pozicije - rekao je ministar Ćorić.

Rekonstrukcija elektrane Senj omogućit će povećanje godišnje proizvodnje od minimalno 50 milijuna kilovatsati, produžit će životni vijek elektrane za 50 godina i smanjiti troškove održavanja i vođenja programa.

U rekonstrukcije i revitalizacije hidroelektrana HEP je do danas uložio 1,6 milijardi kuna, a do kraja ciklusa kojim je obuhvaćeno 12 hidroelektrana, planiraju uložiti još 2,3 milijarde kuna. 

- Važno je naglasiti, a što dokazuje i današnji događaj, da u svim aktivnostima na održavanju i investicijama u postojeće elektrane, hrvatske tvrtke sudjeluju u najvećoj mogućoj mjeri. Od 3,9 milijarde kuna, najveći dio sredstava ostat će u Hrvatskoj - izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Uz postojeću hidroelektranu Senj, HEP namjerava i graditi hidroelektranu Senj 2. Uz HES Kosinj, to će biti drugi dio projekta dogradnje Hidroenergetskog sustava Senj, koji je s ukupnih 3,4 milijardi ulaganja i 412 megavata nove snage najveći projekt HEP-a od osamostaljenja Hrvatske.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a