To je to što me zanima!

Heroina Bojana (50): 'Opet bih se borila za Hrvatsku da treba'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Bojanu Kaurin su ranili u ruku, a danas se teško nosi s uspomenama i traumama. Kolege su joj uvijek govorili da ide iza, ali Bojana bi im rekla: 'Ako ginete vi, ginem i ja'
Vidi originalni članak

Hrvatska mi je dala kruh, domovnicu, dom, ma sve živo. Borila sam se za ovu državu i, kad bi bilo potrebno, bez razmišljanja bih opet učinila isto, priča nam Bojana Kaurin (50), braniteljica koja je u Domovinskom ratu branila našu zemlju na prvoj crti bojišnice željezničke postaje u Sunji.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iako je pravoslavne vjeroispovijesti, kad je rat počeo, navodi da ni sekunde nije dvojila. Otišla je braniti Hrvatsku. Bila je pripadnica brigade Divlji veprovi, u sklopu Gromova, takozvani 82. sunjski bataljun. Kako navodi, odora ju je vukla od malih nogu i znala je da će jednog dana biti vojnikinja ili eventualno policajka.

- Odlučila sam braniti Hrvatsku jer sam shvaćala da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, a ne obrnuto. Napustila sam tadašnji posao iako su mi nudili i veću plaću te bez dileme otišla u rat - priča nam Bojana.

U Sunji je dobila odoru i naoružanje, a već prvi dan bila je i na noćnoj straži. Sa sjetom u očima prisjetila se kako je na Sunju dnevno padalo više od 3000 granata. Napadi su se ponavljali iz sata u sat, a znalo je proći i nekoliko dana bez pauze od granatiranja. Vojnici su spavali u odorama i čizmama kako bi uvijek bili spremni za obranu od neprijatelja.

- Kad bi krenuli napadi, spuštali bismo se do željezničke stanice Sunja. Neprijatelja i nas dijelili su samo vagoni i pruga. Neprestano su nas zadirkivali i provocirali. Gledali smo kako su četnici tjerali stare bake da hodaju po minskom polju, ali i životinje. Svojim očima sam vidjela razne strahote - prisjeća se danas Bojana.

Ipak, najteži trenutak bio joj je kad joj je suborac i iznimno dobar prijatelj preminuo na rukama. “Sunjska heroina”, kako su je iz milja zvali suborci, u ratu je uvijek oko vrata nosila jedan rezervni metak kako bi si sama mogla presuditi, u slučaju da je neprijatelj zarobi. Ipak, iz ratnih vremena nosi i neke lijepe uspomene. Tamo je proslavila rođendan, a suborci su joj pripremili zabavu i napravili kotlovinu. Glumac Sven Lasta, koji se također borio uz nju, za rođendan joj je naručio zelenu beretku. Bojana i danas često otiđe u Sunju, a unatoč brojnim zlobnim komentarima da je bila četnički špijun među Hrvatima, priznaje da bi i danas ponovno otišla ratovati za Hrvatsku.

U OSTALIM VIDEO VIJESTIMA POGLEDAJTE I:

- Vozač automobilom gazio ljude u Londonu

- Dalić: "Nekim igračima fali malo naboja, moram im vratiti vjeru"

- Drama na moru: Prevrnule se tri jedrilice blizu Brača

- Plenković: Iskoristio sam priliku da pozovem Papu u Hrvatsku

- Ministrica Žalac kao superjunakinja u Šibeniku
 

Idi na 24sata

Komentari 152

  • ZdenkoPetrinović 13.10.2017.

    Svaka čast. No nekako mi je članak nedorečen. Kako živi ima li što za jesti, kako zdravlje, je li se država odužila. Da nije kao s onim ocem i sinom pravoslavcima dragovoljcima koji umiru od gladi a pokažu ih samo na neku godišnjicu. Poslao bih koju kunu da znam kuda. Trebalo je posebno se zahvaliti i strancima i omogućiti da tu žive. U susjednoj postrojbi bio je jedan hrabri mladi Kanađanin po ocu Hrvat, na koncu je završio negdje u Evropi umjesto tu. Sve su to ljudi čije su zasluge prilično zaboravljene.

  • IvanPavic_2 12.10.2017.

    Hm,hm,hm! Koliko je još takvih, pravoslavaca ili muslimana i otišlo u prve redove da brani Hrvatsku da bi dobio domovnicu.(znam osobno slučaj. Znam slučaj, "škiljo" mu je nadimak koji nije ni služio vojni rok pa otišo u Paragine jedinice, i jedva živ ostao.

  • Kriticar87 08.10.2017.

    I ja bi opet u rat za mirovinu od 8099 kn a nije joj nista. Lako tebi Bojana,treba pitat neduzne ljude koji se nisu okoristili ratom a bili su sudionici rata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare