To je to što me zanima!

HGSS spasio dva alpinista koji su zaglavili na stijeni

Dva austrijska alpinista su spasili tijekom noći na Velebitu. Oni su se penjali uz 300 metara visoku stijenu na Paklenici no zaglavila im se užad...
Vidi originalni članak

Dvoje Austrijanaca penjalo se u nedjelju navečer uz 300 metara visoku stijenu Debelog kuka na Paklenici. Uhvatio ih je mrak. Pokušali su se spustiti, ali im se užad zaglavila u procijepu, pa su visjeli 200 metara iznad tla. U pomoć su pozvali Gorsku službu spašavanja. U pomoć su im prvi došli spasioci HGSS-a iz Rijeke, Ogulina i Zagreba koji su dežurali u NP Paklenica.
- Oko 20.30 sati smo dobili dojavu da su dvojica Austrijanaca zapela na “Dijagonalki”. Odmah smo se uputili prema stijeni, a četvorica naših spasilaca prema njima su išli smijerom kojim se inače silazi. Jedan je došao 80-ak metara do njih, raspetljao im konope i užima ih uspješno spustio na zemlju - rekao nam je Danijel Frleta iz HGSS-a Rijeka. Alpinisti nisu ozlijeđeni.  Mladi Austrijanci se bave alpinizmom oko dvije godine, a kako kažu GSS-ovci unatoč dva-tri sata provedena u neizvjesnosti velebitskih litica nisu djelovali previše uplašeni.
- Stvar je u tome što su prekasno krenuli s usponom. Počeli su se penjati oko 17,30 sati što je prekasno da bi se uspješno popeli do kraja - rekao je Frleta. Radi se o vrlo teškoj i atraktivnoj stijeni u samom kanjonu Velike Paklenice na Velebitu, gdje se inače organizira i međunarodno natjecanje u penjanju. Gospićki GSS-ovci u nedjelju su spasili planinara koji je ozlijedio nogu na vrlo nepristupačnom području na Velebitu. Planinar je zatražio pomoć preko Centra 112. Najprije ga je trebalo locirati u bespuću Velebita, a nakon pružene prve pomoći i imobilizacije, prebacili su ga uz velike napore do prve ceste.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare