To je to što me zanima!

'Hidroelektrana će smanjiti potrebu za uvozom struje'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kosor je pustila u probni rad HE Lešće koja će davati 1 posto domaće potrošnje struje i rekla da je to korak prema energetski neovisnoj zemlji
Vidi originalni članak

Premijerka Jadranka Kosor u utorak je s petoricom ministara pustila u probni rad hidroelektranu Lešće. Elektrana kraj Generalskog Stola je prva sagrađena hidroelektrana u zemlji od osamostaljenja i prvi izgrađeni objekt kojim će se upravljati bez stalne posade, odnosno njome će upravljati iz HE Gojak kod Ogulina. Godišnje će Lešće davati 98 gigavatsati struje što je jedan posto ukupne potrošnje struje u Hrvatskoj. Izgradnja je trajala tri i pol godine, a stajala nešto više od 700 milijuna kuna. Premijerka je dala potporu Vlade HEP-u i u izgradnji nove HE Ombla u Dubrovačko neretvanskoj županiji kao i na izgradnji termoelektrane Plomin 3 u Istri. Pohvalila je smanjenje dugova u HEP-u koji su sa 1,8 milijarde kuna svedeni na nulu, te je najavila da u ovoj godini neće poskupjeti struja.
- Upravo izgradnjom HE Lešće i svih budućih proizvodnih objekata slijedimo smjernice Vlade u cilju da s 2020. godinom Hrvatska postane energetski neovisna, odnosno da može iz vlastitih izvora, a ne iz uvoza pokrivati potrebe za strujom - rekao je direktor HEP-a Leo Begović. Dodaje kako su u punom zamahu radovi na izgradnji blokova u termoelektranama Zagreb i Sisak, te dalekovoda Ernestinovo-Pečuh. Premijerku je s ministrima, HEP-ovcima i dužnosnicima za milenijsku fotografiju snimio Šime Strikoman.

'HEP ĆE POSLOVATI S DOBITI U OVOJ GODINI'
Sigurno nije ugodno kada se istražuje u tvrtki, međutim mi želimo čistu situaciju. Uprava  je pokazala da se zasigurno može dobro poslovati. Naš rezultat otprilike je 1,2 milijarde kuna za 6 mjeseci razlike između prihoda i rashoda. Očekujemo poslovati sa dobiti u ovoj godini i zamoliti Vladu da nam bude odskočna daska za investicije u 2011. godini - rekao je Leo Begović.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • konjina 31.08.2010.

    potreba za uvozom struje iz srbije

  • gorski1 31.08.2010.

    Generalski Stol - rijeka Mreznica - garantirano se moze napraviti puno veca centrala od ove u Lescu, sigurnih 5% ukupne hr. potrosnje. jaco sto se ceka/?

  • stari mudrac 31.08.2010.

    fantastičan uspjeh naših neimara, u rekordnom roku od samo 20godina uspjeli su uz iznimne napore i danonočnim radom završiti velebni projekt hidrocentrale dostatne za jedno kinesko selo. očekujem na novoj seriji novčanica sliku jace, ive, ivice,mateše, nikice,i svih ostalih premijera koji su učestvovali u tom povijesnom djelu. s jedne strane, a s druge svih hrvatskih predsjednika, počevši od vladimira nazora, preko tuđmana, stipe do ive. novčanica bi se mogla zvati \"jamstvena kartica HDZa\"

Komentiraj...
Vidi sve komentare