To je to što me zanima!

Hitna pomoć nakon katastrofe: Njemačka daje 300 mil. eura

Njemački ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz je najavio da će prva pomoć već biti isplaćena tijekom srpnja a da će pomoć za obnovu, kako je rekao, „sigurno krenuti u toku godine“.
Vidi originalni članak

Njemački ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz obećao je brzu pomoć u visini od preko 300 milijuna eura pogođenima nakon katastrofalnih poplava koje su sredinom tjedna pogodile zapadne dijelove Njemačke, prenosi dnevnik Bild am Sonntag u nedjelju.

- Kod dosadašnjih poplava bila je potrebna pomoć od više od 300 milijuna eura. I sada će biti sigurno biti potrebno toliko - rekao je Scholz u razgovoru za Bild am Sonntag.

UŽIVO: KATASTROFA U EUROPI Završile su akcije spašavanja u Belgiji: Najmanje 31 poginuli

Osim hitne pomoći pogođenima Scholz, koji je i socijaldemokratski kandidat za kancelara na predstojećim izborima u rujnu, je najavio da će na redovitoj sjednici vlade u srijedu biti raspravljano i o dugoročnoj pomoći pogođenoj regiji.

- Ja ću u srijedu predložiti paket pomoći koji će zasigurno biti u obimu od preko milijarde eura. Potreban nam je napor na nacionalnoj razini: onaj tko je izgubio svoju radnju ili kuću sigurno ne može sam pokriti čitavu štetu. Zato mi kao nacija moramo zbiti redove i pogođenima pružiti brzu pomoć bez birokratskih prepreka - rekao je Scholz.

KAKO SE PRILAGODITI Što nas može naučiti najnovija katastrofalna poplava u Europi?

On je najavio da će prva pomoć već biti isplaćena tijekom srpnja a da će pomoć za obnovu, kako je rekao, „sigurno krenuti u toku godine“.

- Ceste i mostovi moraju biti brzo popravljeni - rekao je ministar financija.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier je poduzetnicima u pogođenim područjima saveznih pokrajina Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna-Vestfalija obećao jednokratnu pomoć od 10.000 eura.

KATASTROFALNE ŠTETE Jesu li katastrofalne poplave posljedica klimatskih promjena? 'Mi ljudi smo promijenili uvjete'

Vlada je prije toga najavila da bi pogođenima mogla izići u susret i u obliku poreznih olakšica.

Broj žrtava u pogođenim područjima gdje su u noći sa srijede na četvrtak obilne kiše izazvale izlijevanje rijeka iz korita, popeo se u nedjelju prijepodne na 156.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • skija 18.07.2021.

    Posudimo vam mi nas krizni stožer,ne morate ga ni vratiti💨

  • Popy_1 18.07.2021.

    Sve ce to balkanci izgradit nece sigurno lijene svabe i migranti!

  • 18.07.2021.

    đes ba plenković što si ti dao zagrebu i petrinji osim ovrha

Komentiraj...
Vidi sve komentare