To je to što me zanima!

HNB upozorava na prevaru: 'Ne nasjedajte! Mi ne zovemo građane na telefon zbog novca'

Hrvatska narodna banka (HNB) upozorava na prevaru koju su prijavili građani, njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti
Vidi originalni članak

Hrvatska narodna banka zaprimila je informacije od građana o pozivima nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao zaposlenici HNB-a i traže od njih da provjere serijske brojeve svojih euronovčanica tvrdeći da su euronovčanice krivotvorine te nude da će za njih obaviti zamjenu. Građani su prijavili i telefonske pozive u kojima ih se poziva na kupnju prigodnih eurokovanica po cijeni znatno višoj od nominalne.

Naglašavamo da Hrvatska narodna banka ne obavlja zamjenu gotovog novca na način da njezini zaposlenici zovu telefonski građane radi provjere podataka ili da ih posjećuju u njihovim domovima i zamjenjuju novčanice. Isto tako, zaposlenici HNB-a ne zovu telefonski građane da ponude prodaju numizmatičkih izdanja.

ISTRAGA JOŠ TRAJE Ulovili prevaranta u Zagrebu: Lagao da je igrač i da radi na stadionu kako bi izvlačio novac

Stoga upozoravamo građane da se radi o prijevarama, najčešće usmjerenima prema populaciji starije životne dobi. Radi sprječavanja ovakvog oblika prijevara pozivamo građane na oprez te da navedene slučajeve svakako prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Javnost se može upoznati s detaljnim opisom postupaka provjere zaštitnih obilježja euronovčanica putem edukativne internetske stranice Hrvatske narodne banke, a upit vezan uz prepoznavanje krivotvorenih novčanica ili kovanica može se poslati na e-adresu: hrncc@hnb.hr.

PREVARANTI Opet se šire lažne SMS poruke o paketima i Hrvatskoj pošti, ne otvarajte ih! Kradu podatke

Građani informacije o mogućnosti kupnje numizmatičkih izdanja Hrvatske narodne banke mogu dobiti osobnim dolaskom na prodajno mjesto – blagajnu HNB-a na adresi Račkoga 5 u Zagrebu, narudžbom na e-adresu: numizmatika@hnb.hr i putem telefona 01 4564500 te službenih mrežnih stranica HNB-a (www.hnb.hr) i Hrvatske kovnice novca (www.croatianmint.hr).

Idi na 24sata

Komentari 8

  • TVP 22.01.2024.

    Uz sav razvoj tehnologije prevara i kriminala je sve više. Umjesto da je obratno

  • Old Kresoje 22.01.2024.

    Sad ćete reći da je prevara kad mi je Nigerijski princ ostavio pare jer on umire od raka. Sljedeći tjedan mi sjeda lova na račun, ja sam samo poslao za troškove transakcije banke.

  • Samo HDZ 22.01.2024.

    Prevari bližnjeg svoga! 😂😂😂🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑 Beeeeeeeeeeeeee 🐑

Komentiraj...
Vidi sve komentare