To je to što me zanima!

'Horvatinčić nije lud, ali ima elemente poremećaja ličnosti'

Na Općinskom sudu u Šibeniku nastavljeno je suđenje Horvatinčiću zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. godine smrtno stradao talijanski bračni par
Vidi originalni članak

Tomo Horvatinčić ne boluje od duševnih bolesti, odnosno od poremećaja u užem psihijatrijskom smislu i nije ovisnik o alkoholu niti o bilo kojem drugom sredstvu, a iako se u njegovom osobnom i socijalnom funkcioniranju može govoriti o elementima poremećaja ličnosti, oni ni u jednom trenutku nisu dostizali psihotični nivo, zaključak je to vještačenja Zavoda za forenzičku psihijatriju koje je između 30. lipnja i 5. srpnja provelo vještačenje nad Horvatinčićem za potrebe kaznenog postupka koji se protiv njega vodi na Općinskom sudu u Šibeniku zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. godine poginuli talijanski nautičari Francesco Salpiestro i Marinelda Salpietro Patell.
 

POGLEDAJTE VIDEO:

Uz Nadicu Buzinu sa Zavoda za forenzičku psihijatriju zagrebačke kliničke bolnice Vrapče, svoja su vještačenja pred sudskim vijećem pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe iznosile i sudsko-medicinske vještakinje Vesna Šerić i Kristina Potočki.  

One su iznosile mišljenja o mogućnosti da je Tomo Horvatinčić upravljajući brodom doživio vazovagalnu sinkopu, kratkotrajni gubitak svijesti na koji odvjetnički tim - Branko baica, Veljko Miljević i Velimir Došen pokušavaju prebaciti odgovornost.

Sinkopa je iznenadni kratkotrajni gubitak svijesti bez predsimptoma i predosjećaja, koji traje između nekoliko sekundi i minute, a može se dogoditi bilo kada. 

- Moguće je da se sinkopa dogodila, ali nisam bila na mjestu događaja pa ne mogu sa stopostotnom sigurnošću tvrdi da je tako bilo - rekla je Šerić. 

- Doživljava sinkope, a vozi - primijetila je zastupnica optužbe Irena Senečić. Sutkinja Šupe prihvatila je njen prijedlog da se u spis uvrste i podaci iz evidencije prometnih prekršaja koje je počinio tomo Horvatinčić i eventualna ograničenja iz vozačke dozvole.

Inzistiranje Irene Senečić na pitanju sudskkoj vještakinji da li je psihijatrijsko vještačenje Tome Horvatinčića uopće bilo potrebno izazvalo je negodovanje sutkinje. 

- Sin pokojnh Talijana kaže da je ovo cirkus, da je hrvatsko pravosuđe cirkus, a ja bih da kažete da ovo nije cirkus, nikakva sprdačina, nego da ovdje radimo ozbiljan posao i na valjani način pokušavamo utvrditi činjenice kako bi ovo sudsko vijeće moglo donijeti odluku! A ne da se priča da su hrvatsko pravosuđe i Maja Šupe cirkusanti i da sutkinja šupe radi cirkus. U tom smislu je pitanje postavila zastupnica optužba - rekla je Maja Šupe i obratila se novinarima: "Tako se moje suđenje tretira, kao cirkus, iako sam izrazila sućut sinu stradalih. Ja nisam bijesna sutkinja koja s obrušila na novinare, nego profesionalac i sudac hrvatske države. Nisam mjesna sutkinja. Mene i moj rad komentiralo je Hrvatsko novinarsko društvo i pisalo da me narod izabrao i da odgovaram narodu. Provjerite tko bira suce i na koji način i ostavite se moga imena i prezimena i ocjenjivanja moga rada, dragi novinari i televizijo".

Nadica Buzin, pak, ustvrdila je da vještačenje nije bilo potrebno, ali da se to nikad ne može znati prije nego se provede. 

Suđenje se nastavlja u srijedu čitanjem izvedenih iskaza, vještačenja i materijalnih dokaza te iznošenjem obrane.

Idi na 24sata

Komentari 95

  • kankan 13.10.2017.

    Horvatinčić je zaista slučaj za psihoanalizu. Ovakvog bezobraznog i samodopadnog ubojicu, koji svaki dan pije velevažno kavu na Cvjetnom bez imalo grižnje savijesti, prebacivši nogu preko noge i gledajuci narod kao stoku sitnog zuba, a na duši nosi toliko loših ( zahvaljujući samom sebi ) i tragičnih situacija . Moje pitanje je : Kako je taj čovijek i dalje na slobodi, uživa i druži se sa "kremom" grada , zgrčući i dalje pare, a već davno nije u nekom od naših zatvora? Koga je on to sve kupio i podmitio da tako bahato prolazi nekažnjen. Sustav nam je stvarno dno , dno....rupa

  • 11.10.2017.

    Njegova psiha je opsjednuta lovom i to je cijela njegova bolest..on sve riješava s lovom..

  • 11.10.2017.

    u Kini bi bio već odavno pokojni..

Komentiraj...
Vidi sve komentare