To je to što me zanima!

'Hoćete li nam isporučiti F-16 ili ćemo mi poništiti natječaj?'

Amerikanci zahtijevaju da u avionima, koje su Izraelci modernizirali, ne smije ostati ništa što nije američko. To bi, naravno, značilo da Izraelci trebaju ukloniti svoje nadograđene sustave
Vidi originalni članak

Hrvatska će od Izraela formalno zatražiti očitovanje o novim okolnostima oko prodaje zrakoplova F-16 Barak, doznaje Večernji list iz Banskih dvora. Tražit će odgovor je li Izrael spreman isporučiti zrakoplove one konfiguracije koju je ponudila i s kojom je pobijedila na natječaju u ožujku prošle godine. U suprotnom se natječaj poništava. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iz te države nije stigla nikakva obavijest o problemima jer o njima razgovaraju SAD i Izrael, dok Hrvatskoj, kao trećoj strani, tek na uvid stižu dokumenti koje one razmjenjuju. Vijest o tome dolazi nakon što ni posljednji sastanak SAD-a i Izraela na vrhu nije urodio boljim vijestima.

F-16 GRUNF Propast posla stoljeća: Tko leti, leti, a tko ne leti ne leti

Američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu nisu ni na sastanku u Brazilu, gdje su obojica bila prigodom inauguracije predsjednika Jaira Bolsonara, pronašli rješenje za prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj.

Iz diplomatskih izvora bliskih Izraelu Večernji doznaje da su Pompeo i Netanyahu doista i razgovarali o tome, no da dogovor nije postignut. Amerikanci i dalje ostaju na poziciji da Izrael smije prodati Hrvatskoj samo originalnu verziju zrakoplova, bez nadogradnje, što je za Hrvatsku neprihvatljivo.

NEMA RJEŠENJA ZA HRVATSKU Ništa od prodaje F-16? Izrael i SAD nisu se uspjeli dogovoriti

Amerikanci zahtijevaju da u avionima, koje su Izraelci modernizirali, ne smije ostati ništa što nije američko. To bi, naravno, značilo da Izraelci trebaju ukloniti svoje nadograđene sustave, prodati Hrvatima prazne kante stare 25 do 30 godina, te bi potom Hrvatska od SAD-a trebala naručiti ponovnu modernizaciju rabljenih zrakoplova.

Amerikanci su, inače, gole avione procijenili na 135 milijuna dolara, a cijena izraelske strane za moderniziranu eskadrilu za Hrvatsku bila je 500 milijuna dolara. Rok za odgovor Izraelaca istječe u petak, no neki su vidjeli mogućnost da se Pompeo i Netanyahu mogu dogovoriti u četiri oka. Ta je mogućnost sada propala.

PREMIJER PLENKOVIĆ: 'Ako ne dobijemo avione koje smo odabrali, poništava se sve'

U MORH-u kažu da Izraelci do sutra imaju rok za slanje odgovora Amerikancima, te očekuju da će i hrvatska strana doznati što u odgovoru piše. 
 

Idi na 24sata

Komentari 145

  • 03.01.2019.

    Mi svakako skupljamo damo otpad ... isto kao sto se otpad kotrlja iz susjedstva pa do Zagreba

  • Karlo72 03.01.2019.

    Pozivaju se na pismo Amerikanaca Izraelu da mogu prodati Lockheed Martinov F16,ali ne i F16 Barak za koji se Hrvatska odlučila na natječaju- to nisu isti avioni u najmanje 17 točaka.Nakon poništenja natječaja,bit će možda isprike za RH,ali ne i odštete,jer je cijeli posao loše dogovaran, puno toga je bilo na riječ i povjerenje.

  • 03.01.2019.

    Iskreno sta ce hrvatima avioni? Pa jedino sto hrvatski piloti umejou je da bombarduju po kolonama prognanih civila.

Komentiraj...
Vidi sve komentare