To je to što me zanima!

HRejting o pravosuđu: Većina građana ne podržava štrajk, razina povjerenja je niska

Tek nešto manje od šest posto ispitanika vjeruje u pravosuđe. Sličan je postotak ispitanika koji ne mogu procijeniti
Vidi originalni članak

Ovomjesečni HRejting bavio se stanjem u pravosuđu, a rezultati su predstavljeni u nedjeljnom središnjem Dnevniku HTV-a.

- Građani, ponajprije oni kojima su sudski postupci u tijeku, pozorno prate situaciju vezanu uz štrajk sudaca. Sudaca koji ne odustaju od svojih zahtjeva te čekaju ponudu Vlade koja im je prihvatljiva- započeo je novinar Branko Nađvinski.

PROZVALI MINISTRA Udruga hrvatskih sudaca je uzvratila Malenici: Ministarstvo vam iznosi neistine i manipulira

Štrajk, prema istraživanju Promocije Plus, ne podržava gotovo 65% ispitanika. Četvrtina ispitanih podržava ovakvu situaciju koja za posljedicu, prema Ministarstvu pravosuđa, ima 21 otkazanih ročišta. Otprilike 10% ispitanika ne zna kako se postaviti prema bijelom štrajku sudaca.

Od većine koja ne podržava štrajk, njih 28% smatra da razloga za njega nema, prvenstveno zato što suci već sada imaju velike plaće.Njih gotovo 25% smatra da slabo i sporo rade te donose loše odluke, a 23% ocjenjuje da suci traže veće plaće, a ne govore o povećanju učinkovitosti.

Približno 11% ispitanika smatra mišljenje da štrajk ugrožava građane i njihova prava, a njih 7,3% šalje poruku da nije u redu da suci postavljaju ultimatume i ucjenjuju. Postotak onih koji ne podržavaju štrajk, ali ne znaju iznosi 5,5%.

OŠTAR ODGOVOR HDZ-ovac napao Milanovića: Oporba i predsjednik žele vladati hrvatskim pravosuđem

Rezultati su pokazali i da je razina povjerenja u hrvatsko pravosuđe polovično niska.

- O tome svjedoče brojna istraživanja, pa i večerašnji HRejting. Naravno da je u ovom kontekstu ključno pitanje kako povjerenje u rad pravosudnih institucija vratiti- istaknuo je Nađvinski.

Alarmantan je podatak da gotovo 64% ispitanika koji imaju negativno mišljenje, dok četvrtina ima osrednje povjerenje. Tek nešto manje od šest posto ispitanika vjeruje u pravosuđe. Sličan je postotak ispitanika koji ne mogu procijeniti.

Štrajk sudaca i tužitelja Prvog dana štrajka razlike oko odaziva, ministarstvo tvrdi da je otkazana oko petina rasprava

- I sada dolazimo do detektiranja najvećih problema u hrvatskom pravosuđu- najavio je Nađvinski.

Čak 44% ispitanika smatra da korupcija zauzima prvo mjesto. Malo manje od trećine misli da su to dugotrajni sudski procesi. U manjim udjelima slijede ocjene o lošim zakonima - 6,6%, lošim nestručnim sucima 5%, te neujednačenoj sudskoj praksi, koju prepoznaje 4,6% građana.

Kao problemi marginalno se spominju način i reizbor sudaca - ispod 2%. Samo 0,8% kao problem vidi male plaće sudaca i ostalih djelatnika u sudstvu. Pola posto ispitanika navodi i prostorno-tehnološke uvjete rada. Malo više od 5% ne zna kako bi odgovorilo na postavljeno pitanje.

HRVATSKI LIJEČNIČKI SINDIKAT POČEO PRIPREME ZA ŠTRAJK Počele su pripreme liječnika za štrajk, sindikat: 'I da imamo pet puta veće plaće, ne bi pomoglo'

Istraživanje je na uzorku od tisuću ispitanika, uz mogućnost pogreške +/- 3,04% i razinu pouzdanosti od 95% provedeno od 24. do 26. siječnja.

 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Luna777 29.01.2024.

    Svi su oni dobro plaćeni za svoj rad i još će dobiti povećanje plaće. Stoga ne vidim razloga za štrajk, niti kod sudaca niti kod liječnika.

  • netko iz 2 mase 28.01.2024.

    svi su isti suci, doktori i ostala lokalno-područna bagra

Komentiraj...
Vidi sve komentare