To je to što me zanima!

Hrvati iz BiH moći će glasovati na izborima za EU parlament

Iz veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu ranije su najavili kako će glasovanje za izbor zastupnika iz Hrvatske u Europskom parlamentu biti organizirano na ukupno 40 biračkih mjesta
Vidi originalni članak

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo je u petak suglasnost za organiziranje glasovanja državljana Hrvatske koji žive u BiH na izborima za Europski parlament.

Izbori za novi saziv Europskog parlamenta zakazani su za 26. svibnja a pravo glasa na njima imat će i svi hrvatski državljani koji imaju prebivalište u BiH, kao i oni s prebivalištem u Hrvatskoj koji se tog dana zateknu u BiH. 

Iz veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu ranije su najavili kako će glasovanje za izbor zastupnika iz Hrvatske u Europskom parlamentu biti organizirano na ukupno 40 biračkih mjesta u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Tako će u Sarajevu biti otvoreno osam biračkih mjesta, u Mostaru petnaest, u Vitezu deset, u Livnu četiri, u Tuzli dva te u Banjoj Luci jedno.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH imaju obvezu prethodno se registrirati za glasovanje dostavljanjem zahtjeva diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Rok za prethodnu registraciju birača predviđenu zakonom je 15. svibnja.

Glasovat će moći i oni hrvatski državljani koji se ne registriraju do tog roka ali će na dan izbora prije samog glasovanja morati ishoditi potvrdu o upisu u birački popis koju će moći dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske.

Obveza aktivne registracije birača ne odnosi se na hrvatske državljane koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • novoselo 28.04.2019.

    Za neupucene,porez se placa u mjestu prebivalista,a mjesto prebivalista moze biti samo jedno,svi Hrvati B-H koji imaju prebivaliste u HR i imaju osobnu kartu placaju porez u HR.Primjer,zena koja ima penziju 1.400 fr ca.8.400 kuna se vratila u Porec placa porez i bolesnicku kasu 1.800 kuna.Ovakvih je najmanje za sada 50.000.Trenutno profitiraju oni koji se u HR prijave kao vikendasi,a ustvari zive tamo,prijave se u B-H tamo ne placaju nista jer im niko nista ne trazi za sada.

  • skipi 27.04.2019.

    Pa što ima Bosna sa Hrvatskom EP.....ukinuti dvojno državljanstvo ....

  • VisokoToksični 27.04.2019.

    Zato nam je tako krasno i divno. Još sad i uvedite da Srbi mogu isto glasati kad se djeli Hrvatska i to je to.

Komentiraj...
Vidi sve komentare