To je to što me zanima!

Hrvatska i Kina surađivat će na području uzajamnih ulaganja

Odnose Hrvatske i Kine Bangguo smatra modelom suradnje zemalja različitih kultura i političkih sustava. Njega je premijer Milanović ugostio u Banskim dvorima
Vidi originalni članak

Premijer Zoran Milanović u Banskim dvorima ugostio je predsjednika stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Wua Bangguoa. U njihovoj nazočnosti potpisan je i memorandum o suradnji u području uzajamnih ulaganja između hrvatskog Ministarstva gospodarstva i kineskog ministarstva trgovine, piše vecernji.hr.

Uime Kine memorandum je potpisao zamjenik ministra trgovine Zhong Shan, a uime hrvatskog Ministarstva gospodarstva svoj je potpis na memorandum stavila zamjenica ministra Radimira Čačića, izvijestila je Vlada.

– Iznimno su nam važni bilateralni gospodarski odnosi, a danas smo definirali ključne sektore koji su bitni Hrvatskoj zbog nerazmjera veličine i ekonomske snage u odnosu na Kinu. Definirali smo obostrani interes suradnje na područjima infrastrukture, energetike, a nadamo se i suradnji u turističkom sektoru kako bismo povećali dolazak turista iz Kine – kazala je nakon potpisivanja memoranduma Tamara Obradović Mazal i dodala da je memorandum zapravo most koji pažljivim usmjeravanjem u konkretne projekte trebaju omogućiti povećanje kineskih investicija u Hrvatsku.

Bangguo je u Hrvatsku došao na poziv predsjednika Sabora Borisa Šprema s kojim se sastao pije nego je posjetio premijera Milanovića.

Odnose Hrvatske i Kine Bangguo smatra modelom suradnje zemalja različitih kultura i političkih sustava te je naglasio da se Hrvatska treba fokusirati na "gospodarsku suradnju kao najvažniju točku međudržavnih odnosa".

– Hrvatsku i Kinu, iako su geografski udaljene, spajaju značajne povijesne i kulturne veze. Hrvatska je pouzdan prijatelj Kine u jugoistočnoj Europi, a Kina će imati prijatelja u Hrvatskoj i kad uđemo u Europsku uniju – istaknuo je predsjednik Sabora i dodao da će Hrvatska nastaviti podržavati načelo "jedne Kine" pozdravivši proces izgradnje povjerenja preko Tajvanskog tjesnaca.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • čiri-biri 03.06.2012.

    Evo kako ja vidim stvar koja se upravo dešava.... krememo od toga da korporacije vladaju svijetom,uz to , Kina je kolonizirana davnih dana od strane engleza i ostale ekipe, tako da Kinom u pozadini upravljaju korporacije,a ne njihova vlada ili predsjednik. Države koje su upale u dugove, uključujući i Grčku i Španjolsku i Hrvatsku i ostale, zahvaljujućim svojim vladama guraju u još veći dug dižući kredite, sve dok država ne bankrotira. Nakon toga u igru ulazi Kina i slišne zemlje (čitaj korporacije), koja kao hoće ulagati u bankrotirane države, tj. uzeti i izrabiti sve što je vrijedno u zemlji bez ispaljenog metka. A radnike svesti da rade kao robovi u nikakvim radnim uvjetima i za plaću koja bi bila živa sića.

  • ludzbunjen 20.05.2012.

    kad će se ovi novinari malo opsmeniti?! treba .Odnose Hrvatske i Kine, Bangguo...

  • ludzbunjen 20.05.2012.

    je li netko čuo za Kinu Bangguo?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare