To je to što me zanima!

'Hrvatska je spremna prihvatiti izbjeglu djecu s grčkih otoka'

Ne vidim da bi itko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca, rekao je Plenković
Vidi originalni članak

Hrvatska je spremna prihvatiti dio djece koja u nehumanim uvjetima žive u izbjegličkim kampovima na grčkim otocima, rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Veliki broj djece bez pratnje, koja su sama, bez roditelja, rođaka ili staratelja nalazi se u centrima na grčkim otocima, koji su zadnjih dana zasuti dolaskom novih migranata.

- Ne vidim da bi itko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca - rekao je Plenković novinarima u Sinju.

EU-a će o prebacivanju djece razgovarati nakon što grčke otoke idućeg tjedna obiđe povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

24SATA PRVI NA MJESTU DOGAĐAJA Kaos na Lezbosu: Gorjela škola u kojoj podučavaju izbjeglice

- Hrvatska je uvijek pokazivala izrazito humanitaran pristup. I mi smo bili zemlja koja je imala prognanike i koja je primila izbjeglice, naročito iz BiH. Djeca trebaju posebnu zaštitu - istaknuo je premijer Hrvatske koja trenutno predsjeda EU-om.

O planu za izvlačenje djece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova prošloga tjedna u Bruxellesu jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica.

- To je jedna od akcija koja je EU poduzela prema Grčkoj - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

DETALJAN INTERVJU Plenković: Ne bojim se korone, a s migracijama treba oprezno

Za razliku od obveznih kvota koje su prije bile propisane za zbrinjavanje izbjeglica, to je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obvezivanje. Istovremeno, i dalje ostaje čvrst stav svih država EU da imigrante neće prihvatiti.

Kako bi se izbjegla moguća zlouporaba statusa “djeteta bez pratnje” jer se djeca ponekad koriste i kao sredstvo dobivanja azila obitelji koja se odjednom pojavi, od povjerenice Johansson zatraženo je da se provede detaljna provjera statusa svakog maloljetnika bez pratnje, posebno onih koji će biti prebačeni u Europu. 

'Određene kapacitete imamo' 

- Situacija je mirna uz izolirane incidente. Mi pratimo to i preko europskih agencija i u kontaktu smo s grčkim kolegama. Mirnije je nego što je bilo. Očekujemo da će diplomacija odraditi svoj dio posla posebice ovog tjedna kada će biti razgovora između Turske i EU. Što se tiče djece na otocima, Europska komisija je donijela akcijski plan za pomoć toj djeci, povjerenica ide u Grčku u srijedu i ona će zapravo izvršiti uvid u stanje koliko je djece i koliko je Grčka spremna pomoći djeci. To je kompleksno pitanje jer je to najranjivija skupina i za njih treba, osim smještaja, organizirati posebnu skrb. Države članice EU bi na dobrovoljnoj osnovi deklarirali svoju spremnost da primimo određeni broj djece. Mi određenih kapaciteta imamo, bio sam u kontaktu s ministricom Bedeković. Mi smo već zbrinjavali djecu bez roditelja, imamo iskustva. Vidjet ćemo kad se vrati povjerenica Johansson - rekao je ministar Davor Božinović.

 

Idi na 24sata

Komentari 183

  • vinja 09.03.2020.

    Eto, prihvaćanjem izbjegle djece riješen problem nataliteta.

  • Jadni_Mi 09.03.2020.

    Da tak smo primali sve i svasta iz BiH prije 25-30 god. pa se vidi ko nam danas vodi državu i u kakvoj smo situaciji...

  • 08.03.2020.

    Kuku

Komentiraj...
Vidi sve komentare