To je to što me zanima!

Lada Zibar o skandalu u sisačkoj bolnici: Žao mi je, to nije etički prihvatljivo. Tražimo očitovanje

Ministarstvo zdravstva u srijedu je izvijestilo o podizanju prijave protiv ravnatelja sisačke bolnice Tomislava Dujmenovića nakon izvješća zdravstvene inspekcije o slučaju dviju pacijenata smještenih u isti krevet u toj bolnici
Vidi originalni članak

O svemu se oglasila i Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK).

POGLEDAJTE VIDEO:

- Žao mi je zbog svega što se dogodilo u sisačkoj bolnici zbog tog događaja. Nama kao liječnicima i Hrvatskoj liječničkoj komori i s aspekta medicinske etike neprihvatljivo to što se dogodilo. Odnosno nije nam prihvatljivo da dva pacijenta/pacijentice stavili na isti ležaj. Već smo zatražili očitovanje sisačke bolnice, odnosno ravnatelja vezano za taj događaj - kazala je Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK) te dodala da je Komora nadležna za postupanje vezano za liječnike koji su članovi Hrvatske liječničke komore. 

- Komora je nadležna postupati samo u odnosu na liječnike koji su članovi Hrvatske liječničke komore tako da se čuva ugled i dostojanstvo liječnika, odnosno našeg postupanja. Dakle, ne možemo postupati u odnosu na cijeli sustav. Izvješće još nisam vidjela, osim onog koje je objavljeno u medijima. Mi ćemo postupati na ono što možemo - dodaje. 

SLUČAJ IZ SISAČKE BOLNICE Ministarstvo o slučaju žena u istom krevetu: Prekršajno je prijavljen ravnatelj bolnice

Kazala je kako postoje sankcije o kojim odlučuje časni sud. 

- Kazne mogu biti od opomene pa do oduzimanja licence, ali to mora biti disciplinski postupak pred časnim sudom - komentirala je te dodala da je i u prošlosti bilo kazni, no "vrlo rijetko".

Oglasilo se i Ministarstvo: 'Podignut je optužni prijedlog'

"Podignut je optužni prijedlog prema Prekršajnom sudu u Sisku protiv odgovorne osobe Opće bolnice Sisak i spomenute zdravstvene ustanove zbog kršenja Zakona o zaštiti prava pacijenata", priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Zdravstvena inspekcija obavila je izvide u sisačkoj bolnici i Zavodu za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, a o nalazima je obaviješteno i bolničko Upravno vijeće koje će poduzeti eventualne mjere sukladno svojim ovlastima

Ravnatelj Tomislav Dujmenović u međuvremenu je razriješio dužnosti voditelja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP), a predložena je i mjere za medicinsku sestru koja je na trijaži, unatoč dostupnosti kapaciteta, smjestila obje pacijentice na isti ležaj.

OBNOVA NAKON POTRESA Branko Bačić u Sisku: Sva će sredstva u cijelosti biti iskorištena, a projekti ostvareni

O inspekcijskom nalazu obaviještena je Hrvatska liječnička komora, odnosno njezina povjerenstva za stručna pitanja te za etiku i deontologiju, zbog nepravodobnog poduzimanja mjera s ciljem preveniranja navedenog događaja. 

Nalaz je poslan i Hrvatskoj komori medicinskih sestara, odnosno njezinom Povjerenstvu za etiku, zbog neadekvatnog postupanja medicinske sestre u zbrinjavanju pacijentica.

Obaviješteno je i Državno odvjetništvo zbog sumnje u neovlašteno slikanje (članak 144. Kaznenog zakona) te Agencija za zaštitu osobnih podataka zbog povrede GDPR-a pacijentica, kažu u Ministarstvu zdravstva.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • GREBZA86 10.05.2023.

    Zasto brisete sve komentare?

  • 10.05.2023.

    Evo, da ne navodim bolnicu. S malim djetetom čekamo na red već četiri sata a naručeni smo!! Da li su to bolnice ili autobusna stajališta? I mi se nađemo rugati nekome, loše. Sramite se svi.

  • posve posve 10.05.2023.

    oh zanimljivo, a je li vam "eticki prihvatljivo" donositi odluke uz izbjegavanje odgovornosti za posljedice tih odluka? ili mozda, je li vam prihvatljivo mijenjati definiciju pojma "cjepivo" kako bi trzistu dostupni eksperimentalni farmakoloski tretmancici mogli ponijeti tu nekad casnu etiketu "cjepiva"? ;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare