To je to što me zanima!

Hrvatska mafija: Ubijaju i zbog šamara, a 'okreću' milijarde kn

Razvoj organiziranoga kriminala počeo je nastankom države, ali još sedamdesetih godina 'balkanska mafija' krala je i pljačkala po zemljama zapadne Europe...
Vidi originalni članak

Razvoj organiziranoga kriminala počeo je nastankom države, a po svim indicijama djelomično je i bio pod državnim patronatom. Express ovdje nastoji ispričati kako je do toga došlo, ne navodeći imena svih ključnih aktera. Iznosimo priče opasnih momaka, njihovih žrtava, istražitelja i policajaca...

Još sedamdesetih “balkanska mafija” krala je i pljačkala po zemljama zapadne Europe. U Jugoslaviji nisu “operirali” jer su imali “deal” s tajkozvanom Udbom. Novac iz kriminalnih pohoda u inozemstvu nesmetano su trošili u Jugoslaviji, a država im je osiguravala putovnice i od njih naručivala krvave poslove.

Članovi beogradskog podzemlja usko su surađivali s kolegama iz Hrvatske. Većina ih tada, osim Albanaca, nije pridavala pozornost nacionalnosti. Uostalom, obavještajne službe bivše države nerijetko su baš od njih naručivale likvidacije emigranata. 

Tako je 1983. u Njemačkoj likvidiran emigrant Stjepan Đureković, nekoć direktor Ine. Ubio ga je “kralj beogradskog podzemlja” Đorđe Božović zvani Giška. Giška je kasnije postao "četnički vojvoda", vojvoda”, ali je u rujnu 1991. u Gospiću, kao pripadnik srpske paravojske ubijen u jednom od najopasnijih pokušaja četnika da okupiraju grad.

Da je sprega hrvatskih i srpskih kriminalaca na njemačkom tlu itekako postojala, svjedoči i primjer kumstva Ljube Magaša Zemunca, najpoznatijeg srpskog gangstera u Frankfurtu (ubijen je 1986.) i Zlatka Bagarića, Hrvata koji će kasnije od Magaša i preuzeti frankfurtskog podzemlje. 

U Hrvatskoj krajem osamdesetih, osim albanskih bandi, koje su nadzirale tzv. Balkansku rutu, nisu djelovale druge organizirane kriminalne skupine.

Više čitajte OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Meško 04.05.2015.

    Kako povrsno napisano. Tek tolko da se stavi nesto u naslov. Sramota. No ugl., nije Bagaric naslijedio nista od Ljube Zemunca nego Rade Caldovic Centa. Isto tako Gisku nisu ubili nasi kod Gospica nego su poslani ljudi iz Beogradskog mup-a po nalogu Milosevica da ga se ubije. Kod likvidacije Djurekovica uz Gisku je bio i Arkan. Isto tako organizirana mafija nije nastala osnutkom drzave vec, je itekako bila ukorijenjena u Jugi. Samo sto je udba imala nadzor nad njima veci nego sto je imala RH kasnije. Autore kada ides pisati nesto, daj se potrudi nesto istraziti prije. Sat vremena posla i napisao bi kvalitetan clanak.

  • škver 04.05.2015.

    da novac ne poznaje ni Boga,ni domoljube... daj lovu ako zelis mir.

  • magi09 04.05.2015.

    Sta smo novo saznali iz clanka?

Komentiraj...
Vidi sve komentare