To je to što me zanima!

Hrvatska na najvećem udaru inflacije od ljeta 2008. godine. Evo koliko su cijene narasle

U odnosu na veljaču potrošačke cijene su u prosjeku više za 2,1 posto
Vidi originalni članak

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku su u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku porasle za 7,3 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku.

To je najviša inflacija od ljetnih mjeseci 2008. godine.

U odnosu na veljaču potrošačke cijene su u prosjeku više za 2,1 posto.

U prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje 2021. godine cijene su u prosjeku više za 6,4 posto.

Cijene hrane koje uključuju i bezalkoholna pića, koje čine četvrtinu potrošačke košarice, porasle su 10,3 posto na godišnjoj razini te su imale najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa (+2,8 postotna boda).

NOVE PROGNOZE U TRAVNJU Inflacija u Rusiji ove godine bi mogla dosegnuti do 20 posto

Očekivano, cijene prijevoza, prije svega zbog vijena goriva, porasle su za 14,4 posto, uz doprinos rastu od 2,12 postotnih bodova, te cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (+0,64 postotnih bodova) uz godišnji rast od 3,8 posto.

U odnosu na veljaču najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 12,2 posto, prijevoza 5,3 posto te u restoranima i hotelima, 1,8 posto.

UBLAŽUJU TERET Rumunjska pripremila paket vrijedan 3,5 milijardi eura za pomoć građanima i poduzećima

"Uz ranije prisutne inflatorne pritiske generirane rastom cijena energenata i hrane, u trenutnom okruženju geopolitičkih sukoba i izrazite neizvjesnosti glede trajanja i ishoda, inflatorni pritisci su sada sve snažniji. Iako je Vlada poduzela određene mjere, uslijed rasta cijena energenata, za ublažavanje udara na potrošače, izravan utjecaj kroz prelijevanje cijena energije i hrane s globalnih tržišta je neizbježan", kažu analitičari Raiffeisen banke.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 179

  • TAKE IT BACK 16.04.2022.

    Zapravo bi "premijera" trebalo priupitati koliko nas je zadužio i do kada svojim posudbama i puštanjem obveznica svaka dva tri mjeseca. Zadnja obveznica nam je povećala dug za 1,3 mlrd.€. zašto više nema prikazanog odnosa dugova i godišnjeg proračuna a i BDP-a?

  • franjo plemeniti 666 15.04.2022.

    Gorivo prije godinu dana 8 kn. Ulje 8 kn. SADA 18 lažu muljaju krađu seruE MOJ narode

  • More.sunce 15.04.2022.

    Kao poslije svake katastrofe tako i sad posljedice će se godinama zbrajati ne samo inflacija već psihičko i fizičko zdravlje naroda !Bitno je da su nas kao “zaštitili”” od koga i čega ste nas zaštitili ???🤦‍♀️😱👀Uništili ste nas ,prvo psihički,fizički pa sad i materijalno !!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare