To je to što me zanima!

Hrvatska podržala saveznički udar, sada pozivaju na dijalog

Smatramo ključnim spriječiti svako daljnje korištenje kemijskog oružja i osigurati zaštitu građanima Sirije. U tom cilju podupiremo Istražnu misiju OPCW-a, navodi Ministarstvo vanjskih poslova
Vidi originalni članak

Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva, priopćilo je u subotu ministarstvo vanjskih i europskih poslova nakon što su zapadne zemlje izvršile zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji kao odgovor na napad kemijskim oružjem u Doumi 7. travnja. 

PRVE SNIMKE NAKON NAPADA Karta američkih napada: Ove mete je Trump gađao u Siriji

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija izvršile su zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji u subotu rano ujutro nakon što je prošlog tjedna režim predsjednika Bashara al-Assada izvršio napad kemijskim oružjem na Doumu, u kojemu je ubijeno najmanje 60 civila.  

"Republika Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva. Držimo ključnim ulagati daljnje napore u stvaranje pretpostavki za uspostavu prekida neprijateljstava, pristup humanitarnoj pomoći te pozivamo na dijalog, pokretanje političkog procesa i tranzicije", navodi ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

SMIRUJU SITUACIJU Kina: Protivimo se upotrebi sile u međunarodnim odnosima

Također podsjeća da su Sirija i njezini građani već više od sedam godina izloženi iznimnom nasilju, stalnim grubim kršenjima međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnih humanitarnih načela.

MVEP ističe da Hrvatska "najoštrije osuđuje i smatra neprihvatljivim korištenje nedopuštenog kemijskog oružja u Siriji" kao što je potvrdio Zajednički istražni mehanizam OPCW-a i UN-a, koje predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava, uključujući Konvencije o kemijskom oružju.

U priopćenju se dodaje da će RH nastaviti pratiti situaciju u Siriji i široj regiji.

MAY O RAKETIRANJU: 'Napad je bio ispravan i legalan da ublaži daljnje patnje ljudi'

"Smatramo ključnim spriječiti svako daljnje korištenje kemijskog oružja i osigurati zaštitu građanima Sirije. U tom cilju podupiremo Istražnu misiju OPCW-a i nadamo se da će njezin rad biti omogućen kako bi se istražila uporaba kemijskog oružja u Siriji. Republika Hrvatska se zalaže za uspostavu neovisnog istražnog mehanizma u okviru UN-a kojim će se osigurati utvrđivanje odgovornosti za počinitelje", stoji u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 153

  • zdubic 15.04.2018.

    Kako možete podržavati nešto što je ogavno a to su laži, mržnja,ratna retorika, ubijanje civila i sve to što se događa u svijetu.

  • MEho_2 15.04.2018.

    Ne korištenje kemijskog oružja i zaštita građana,te se zalažemo za pokretanje istrage i za uspostavu neovisnog istražnog mehanizma u okviru UN-a kojim će se osigurati utvrđivanje odgovornosti za ''POČINITELJE'' ; čitano između redaka cak i onaj koji je to pisao nije se slagao sa raketiranjem,nego je možda samo lukavo sakrio svoj stav.Raketiranje 2018.godini bi trebalo imat jake argumente i razloga potkrijepljene dokazima,ovo je sramota! Kad ce politicari shvatit da ovo nije video igrica,šahovska ploča niti smo mi likovi i figure!

  • listovača 15.04.2018.

    Niti jednog pravog dokaza za kemijski napad.Dapače ti zapadni kriminalci su sami i samo oni mogli vidjeti "dokaze" EU idioti su to prihvatili kao jedinu istinu.Nema onih snimki nošenja tijela kroz naselja koje Arapi uvijek pokazuju kada se događa masovno ubojstvo.Nitko iz okruženja nema izvješča o tom masakru.Ova snimka koja se vrti mi se čini jako poznata,dakle već viđena.Mene zapravo frustrira ovaj podanički odnos "naše vlade" spram onih istih koji su nam donijeli samo probleme i mrtve sugrađane.Zaboravljeno je da su ti isti "prijatelji jedini stavili veto na uvoz oružja kada nam je bilo najpotrebnije.Ameri su ih kupili starim olupinama koje još nisu u funkciji a sada su ih natjerali da kupe još starije kante.Imamo izdajničku vladu koja je sama sebi dovoljna.E pa bilo na u slast.Eto opet žutaka,el tako admine.Zašto ne mogu otkriti za koju objavu ste mi dijelili žutake šakom i kapom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare