To je to što me zanima!

Hrvatska traži novac, Srbija i novac i zabranu proslave Oluje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U slučaju da Sud prihvati hrvatsku tužbu, Srbija bi Hrvatskoj bila dužna isplatiti ratnu odštetu. Srbija je od Suda zatražila da akciju "Oluja" proglasi genocidom
Vidi originalni članak

Međunarodni sud pravde u utorak će objaviti odluku o međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije . Pročitat će ju predsjednik Suda, Slovak Peter Tomka.

U slučaju da Sud prihvati hrvatsku tužbu, podignutu još 1999. godine, Srbija bi Hrvatskoj bila dužna isplatiti ratnu odštetu. S obzirom da Hrvatska nije navela koji iznos traži, o tome može odlučiti Međunarodni sud, a može pozvati i našu zemlju da sama podnese izračun štete.


Odšteta Srbima iz "Krajine"

Srbija je od Suda zatražila da akciju "Oluja" proglasi genocidom nad srpskim narodom te da se obljetnica te akcije prestane slaviti. Bude li presuda na strani Srbije, Hrvatska će morati isplatiti i novčanu odštetu izbjeglim Srbima. Dosadašnja medijska nagađanja govorila su da će Sud vjerojatno odbaciti obje tužbe.

"Srbija je ubijala, uništavala, protjerivala..."

Time će biti okončan proces koji se vodi već 16 godina, a pokrenuo ga je službeni Zagreb kada je protiv vlasti u Beogradu podigao tužbu za genocid. U tužbi se navodi da je Srbija odgovorna za etničko čišćenje Hrvata na području Knina, istočne i zapadne Slavonije te Dalmacije. Velik broj građana Hrvatske tada je prognan, ubijen, mučen ili nezakonito zatvoren, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

U protutužbi podignutoj 2010. godine pred istim sudom, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tijekom operacije "Oluja" s namjerom da potpuno ili djelomično unište Srbe iz bivše Krajine kao etničku grupu. Genocid je, navodi Srbija, počinjen ubojstvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih ozljeda pripadnicima srpske zajednice.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Idi na 24sata

Komentari 189

  • MarijaAndrovic_1 04.07.2015.

    Zašo se mi uopće bavimo srbima a ne jučerašnjom sjednicom sabora gdje su večinom glasovali za ulazak nafnim multikomanijama u naš JADRAN ??????

  • Bože Dragi 03.02.2015.

    Što kažu naša braća u kolicima na braniku Hrvatske u Savskoj 66? Valjda im Kalamarko još nije napisao što trebaju reći.

  • Kastelanin34 03.02.2015.

    Cili svit zna i uvik ce se znat ko je tu koga prvi napa....Zivila nasa lipa Hrvatska..Zivila nasa Oluja..!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare