To je to što me zanima!

Hrvatske udruge iz BiH: Haaški sud je ignorirao hrvatske žrtve

Pred ovim Tribunalom nije izrečena nijedna presuda za masovne zločine nad tim narodom, navode hrvatske udruge
Vidi originalni članak

Hrvatske stradalničke udruge iz BiH ocijenile su u petak da je Haaški tribunal ignorirao hrvatske žrtve u toj zemlji jer nijedna od njih nije pozvana na dvodnevnu konferenciju posvećenu 30 godina od osnutka tog suda koja se održava u Sarajevu.

Konferencija posvećena 30 godina od osnutka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, njegovu nasljeđu te izazovima okupila je brojne uglednike, a među njima su predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) Graciela Gatti Santana, glavni tužitelj MICT-a Serge Brammertz, udruge i pravnici

UBILI 27 CIVILA 30 godina od zločina nad Hrvatima u Uzdolu: Sudilo se jednom vojniku Armije BiH

Nije, međutim, pozvana nijedna hrvatska stradalnička udruga, navodi u priopćenju Koordinacija hrvatskih udruga Domovinskog rata u BiH.

Ta činjenica zorno oslikava ostavštinu Haaškoga tribunala budući da je okupio samo predstavnike žrtava jedne od strana u BiH, pripoćeno je.

"Haaški tribunal ignorirao je hrvatske žrtve, njegova ostavština je nepravda", priopćile su hrvatske udruge Domovinskog rata u BiH.

Pred ovim Tribunalom nije izrečena nijedna presuda za masovne zločine nad tim narodom, navode hrvatske udruge. 

"To se savršeno uklapa u rad Haaškoga tribunala koji, kako pokazuje njegova ostavština, nije uopće mario za hrvatske žrtve, za teške i masovne zločine počinjene nad ovim narodom. Od Briševa, preko Križančeva sela, Buhinih kuća, Maljina, Dusine, 'Osmice' u Vitezu, Trusine, Doljana, Grabovice ili pak Uzdola u kojemu je na dan početka konferencije u Sarajevu obilježena 30. godišnjica masakra u kojemu je ubijen 41 Hrvat", dodaju iz Koordinacije.

ISTRAŽIT ĆE RUSKE ZLOČINE Zelenski: Međunarodni kazneni sud (ICC) otvorio ured u Kijevu

Pojasnili su da je samo u tome selu ubijeno 29 civila, od čega troje djece, Stjepan Zelić sa samo deset godina i njegova trinaestogodišnja sestra Marija u koje je počinitelj, pripadnik Armije BiH pucao na obiteljskome pragu. Ubijeni su zajedno s majkom. Kao i dvanaestogodišnja Jadranka Zelenika, te četverogodišnja Mladenka Zadro samo pet dana ranije u selu Grabovici kod Mostara. Ona je ubijena u krilu majke, a za njihovim tijelima još se traga. Ti su zločini počinjeni u sklopu operacije Neretva '93. Armije BiH, kažu udruge Domovinskoga rata Hrvata iz BiH.

Pred Haaškim tribunalom nije bilo pravde za Serafinu Lauš iz Travnika i Anicu Jurić iz Kaknja kojima su pred očima pripadnici Armije BiH ubili po trojicu sinova i muževe, dodaju.

RATNI ZLOČINI Plenković nezadovoljan ranijim puštanjem Franka Simatovića

Po priopćenju hrvatskih udruga Domovinskog rata u BiH pravdu je tek djelomično ispravilo domaće pravosuđe 'čija je ostavština daleko važnija od one haaške'.

"O tome govori i nedavno istraživanje koje je pokazalo da je do sada za ratne zločine pred svim sudovima, od haaškog do domaćih pravomoćno osuđeno najmanje pripadnika HVO-a i Hrvata", navodi se.

Pred svim sudovima Hrvati su dobili 1025 godina, bošnjačka strana 1400, a srpska preko 4000 godina zatvora uz sedam doživotnih kazni.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare