To je to što me zanima!

Hrvatski hotelijeri od Vlade traže snižavanje stope PDV-a

Snižavanje PDV-a na osam posto hotelijeri, za koje vrijedi stopa od 10 posto, traže i za agencije, restorane te za sve one koji su u škarama maksimalnih 23 posto
Vidi originalni članak

Poslušno su hrvatski hotelijeri, gotovo do samoga kraja mandata Vlade u kojoj sjedi ministar Bajs, koji ih je zadužio s više poteza u korist njihove industrije, prešućivali PDV. Na svome prošlotjednom kongresu napokon su i o tome opet glasno progovorili. Od Vlade zahtijevaju snižavanje stope PDV-a na osam posto.

I to ne traže samo za hotele, za koje sada vrijedi stopa od 10 posto, nego za sve u turizmu, koji su trenutačno u škarama najviše stope od 23 posto.

- Snižavanjem stope izravno se stvaraju uvjeti za nove investicije koje su nužne za razvoj hrvatskog turizma - poručio je čelni čovjek hotelijerske udruge Kristian Šustar. Hotelijerska odlučnost zasigurno je potaknuta skorim pristupom EU u kojoj sve konkurentne mediteranske zemlje imaju niži PDV. U Grčkoj i Portugalu, primjerice, ona iznosi 7 posto, u Francuskoj 5,5 posto, na Cipru i Malti 5 posto, Španjolskoj 8 posto... Hrvatski hotelijeri nisu podastrli računicu, koja državu najviše zanima, o tome što bi to značilo za hrvatski proračun. Ali priskočio im je kolega iz francuske udruge hotelijera Franck Trouet.

- U dvije godine, koliko za turizam i ugostiteljstvo imamo stopu od 5,5 posto, umjesto prijašnjih 19,6 posto, cijene su u hotelima i restoranima pale 2,5 posto, spašeno je oko 50 tisuća radnih mjesta, a u turizmu su zaposlene nove 52 tisuće ljudi. Francuski državni proračun smanjenjem stope za turizam izgubio je 2,5 milijarde eura, ali ukupno uprihodio 4,7 milijardi eura više – kaže Trouet.

Hrvatska Vlada, zbog usklađivanja s propisima Europske unije, odluku o visini PDV-a mora, inače, donijeti do kraja lipnja 2012. godine. Premijerka Jadranka Kosor i sama je, na svečanosti otvorenja kongresa hotelijera, napokon izgovorila ono što branša već dugo želi čuti: "Razmotrit ćemo i PDV". Prekasno? Kako god bilo, španjolski turizam, koji ima stopu od 8 posto, kako je rekao predstavnik tamošnje hotelijerske udruge Didac Garcia Carrete, priprema zahtjev za sniženje na 5 posto.

- Ako se stopa spusti na 8 posto, sve bi turističke usluge u nas trebale biti jeftinije za 5 do 6 posto - procjenjuje dr. Zdenko Cerović s Hotelijerskog fakulteta u Opatiji.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • FloMasteric 14.10.2011.

    u svakoj normalnoj drzavi, koja tvrdi da zivi od turizma, se radi na takav nacin...i ako ce to pogodovat konkurentnosti na trzistu, ja sam za...draze bi mi bilo ljetovat na jadranu 7 dana u hotelu nego ici u neke, nazovimo ih, egzoticne zemlje tipa tunis ili egipat...ovako smo preskupi

  • car13 10.10.2011.

    šta se brinete još malo paće vas banke preuzet i predat stranim investitorim i zaposlit filipince !

  • zelot 10.10.2011.

    Hotelijeri, što se izmotavate, jednostavno recite da hoćete da više love ostane u vašim džepovima i gotovo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare