To je to što me zanima!

Hrvatski karikaturist: Borba za slobodu im se sada osvetila...

Naš ugledni karikaturist Davor Štambuk prisjetio se druženja s ubijenim Jeanom Cabutom Cabuom i Georgesom Wolinskim. Cabu mu je bio konkurnet za nagradu
Vidi originalni članak

Vijest o masakru u redakciji Charlie Hebdo duboko je pogodila i našeg uglednog karikaturista Davora Štambuka. S tugom se prisjetio ubijenih kolega Jeana Cabuta Cabua (76) i Georgesa Wolinskog (80).

Iako s redakcijom lista Charlie Hebdo nije surađivao, tijekom svojih početaka u Francuskoj upoznao ih je obojicu, a s Wolinskim je čak i radio nekoliko političkih tjednika.

- Upoznao sam ga na početku svoje crtačke karijere. U Francusku sam otišao početkom šezdesetih godina i ubrzo se počeo baviti karikaturom. Politički tjednici koje sam s njim radio uvijek su imali po dvije stranice čistog humora, bez obzira na ozbiljne političke teme toga doba - prisjeća se Štambuk.

Dodaje kako tih godina u Francuskoj nije bilo novina bez crtanog humora koji je ondje smatran umjetnošću.

- Wolinski je, kao i ja, počeo s temama seksa, no vremenom se razvio u ozbiljnog političkog karikaturista. Godinu dana nakon što sam se počeo baviti karikaturom, te 1986., u Francuskoj sam proglašen najduhovitijim karikaturistom. Bila je to nagrada lista France Dimanche i sindikata pariškog tiska. A glavni konkurent za tu nagradu bio mi je Cabu. Nagrada je otišla u moje ruke, a on ju je dobio godinu dana poslije - govori Štambuk.

Dodaje kako Wolinskog pamti kao dosta povučenog, mirnijeg čovjeka, dok je Cabu, kao i svi novinari i crtači, silno volio druženja, i to u "birtiji" koja je bila najbliža redakciji.

- Ovo je uistinu velika tragedija. Francuska je oduvijek, još iz doba Francuske revolucije, ismijavala svoje režime. Revolucija im je dala slobodu mišljenja i govora. Francuzi žive slobodu. Paradoksalno je da su oduvijek davali utočište prognanima iz totalitarnih režima i to im se na neki način sad osvećuje - zaključio je karikaturist Štambuk.

Idi na 24sata

Komentari 120

  • ina67 10.01.2015.

    Gdje ste bili svi novinari, karikaturisti, hrvatska inteligencijo kad je umirao Feral. Šutjeli ste.

  • ryba 09.01.2015.

    Poštovani forumaši: ja vas ne razumijem. Svi ste se raspričali o vrijeđanju tuđih osjećaja, vjere itd...blablabla...kao novinari su si sami krivi. Satiričan je list imao (i ima) svoju publiku, odnosno čitatelje. Koga to ne interesira, ne čita i niti ne zna što piše (ionako je sve zezancija, pa nije da se nešto propušta...). Gdje je problem? Vrijeđanje tuđe vjere i osjećaja bi bilo da se crtanje uvredljivih ili h ili prostih karikatura odredi kao obavezni predmet u školi...ili kad bi se zabranila neka vjera ili poštivanje nekogo sveca. Gdje je ovdje bio problem? Sve je bila zezancija (i u stvari, da ste iole pratili čemu se rugaju, vidjeli bi da se izruguju zadrtim i glupim ljudima, a ne vjerskim osjećajima). Ne mogu vjerovati. Vi smatrate da su si SAMI KRIVI. Skoro pa da netko nije izrijekom napisao pravo im budi. Zgrožena sam.

  • IvanKrajc 09.01.2015.

    Novinari naucite da morate prihvatiti odgovornost za svoje postupke.Kao i svi ljudi na zemlji.Odgovornost je srz morala i napredka i opstanka drustva.Jedna stvar koje se ljudi(ili oni koji tako sebe zovu)najvise boje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare