Obavijesti

News

Komentari 120

Hrvatski karikaturist: Borba za slobodu im se sada osvetila...

Hrvatski karikaturist: Borba za slobodu im se sada osvetila...
1

Naš ugledni karikaturist Davor Štambuk prisjetio se druženja s ubijenim Jeanom Cabutom Cabuom i Georgesom Wolinskim. Cabu mu je bio konkurnet za nagradu

VIDEO

Vijest o masakru u redakciji Charlie Hebdo duboko je pogodila i našeg uglednog karikaturista Davora Štambuka. S tugom se prisjetio ubijenih kolega Jeana Cabuta Cabua (76) i Georgesa Wolinskog (80).

Iako s redakcijom lista Charlie Hebdo nije surađivao, tijekom svojih početaka u Francuskoj upoznao ih je obojicu, a s Wolinskim je čak i radio nekoliko političkih tjednika.

- Upoznao sam ga na početku svoje crtačke karijere. U Francusku sam otišao početkom šezdesetih godina i ubrzo se počeo baviti karikaturom. Politički tjednici koje sam s njim radio uvijek su imali po dvije stranice čistog humora, bez obzira na ozbiljne političke teme toga doba - prisjeća se Štambuk.

Dodaje kako tih godina u Francuskoj nije bilo novina bez crtanog humora koji je ondje smatran umjetnošću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Wolinski je, kao i ja, počeo s temama seksa, no vremenom se razvio u ozbiljnog političkog karikaturista. Godinu dana nakon što sam se počeo baviti karikaturom, te 1986., u Francuskoj sam proglašen najduhovitijim karikaturistom. Bila je to nagrada lista France Dimanche i sindikata pariškog tiska. A glavni konkurent za tu nagradu bio mi je Cabu. Nagrada je otišla u moje ruke, a on ju je dobio godinu dana poslije - govori Štambuk.

Dodaje kako Wolinskog pamti kao dosta povučenog, mirnijeg čovjeka, dok je Cabu, kao i svi novinari i crtači, silno volio druženja, i to u "birtiji" koja je bila najbliža redakciji.

- Ovo je uistinu velika tragedija. Francuska je oduvijek, još iz doba Francuske revolucije, ismijavala svoje režime. Revolucija im je dala slobodu mišljenja i govora. Francuzi žive slobodu. Paradoksalno je da su oduvijek davali utočište prognanima iz totalitarnih režima i to im se na neki način sad osvećuje - zaključio je karikaturist Štambuk.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji