To je to što me zanima!

Hrvatski misionar spasio je na tisuće djece u Ruandi

Fra Ivica Perić iz BiH u srcu Afrike gradi škole i već osam godina obrazuje siromašnu djecu. Misli otvoriti i besplatnu srednju školu do 2010. godine
Vidi originalni članak

Za župu Kivumu u središtu Ruande gotovo je jedini putokaz izblijedjela oznaka kraj ceste za franjevački centar “Otac Vjeko”.
A tamo na 60 četvornih kilometara živi više od 30.000 ljudi, od kojih je 75 posto mlađe od 25 godina. Velik dio njih završilo je ili se školuje u jednoj od tri osnovne škole koje je pokrenuo misionar iz BiH fra Ivica Perić. U Kivumu je došao prije osam godina. Naslijedio je tamo pokojnog fra Vjeku Ćurića, koji je u Ruandi tijekom genocida 1994. spasio tisuće ljudi. No njegov glavni cilj bio je pokrenuti redovito školovanje za što više Ruanđana. Smatrao je da ih jedino obrazovanje može izvući iz bijede.
- Međutim, za većinu je srednja škola daleki san. Godina stoji oko 200-300 eura, a radnik u nadnici, od čega živi većina mještana župe Kivumu, za cjelodnevni rad u polju dobije manje od eura - govori fra Ivica, koji je često pregladnjelu djecu privukao i naviknuo na školu - svakodnevnim ručkom.
- Njima ne treba milostinja, oni će sami sebi sve napraviti. Naše je da im omogućimo znanje i perspektivu - kaže fra Ivica. Do 2010. planira otvoriti besplatnu srednju školu, ali i mora svoje učitelje naučiti engleski, koji postaje službeni jezik u Ruandi.

FRA VJEKO ĆURIĆ, 'AFRIČKI SCHINDLER IZ RUANDE'
Hrvatski misionar fra Vjeko Ćurić čvrsto je vjerovao da narod Ruande od gladi i siromaštva može spasiti obrazovanje. U toj ga zemlji pamte ponajprije kao “afričkog Schindlera” jer je 1994. godine tijekom genocida pomogao tisućama ljudi. No njegova je vizija bila dugoročnija: pokrenuti što više osnovnih i srednjih škola. No početkom 1998. u Kigaliju su ga ubili još nepoznati ubojice, a njegov rad nastavio je fra Ivica Perić.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • spirit lamp 09.01.2009.

    ajde konacno da netko ima srca spasavati tu sirocad, pa njihovi vlastiti su ih pobili milijune. Prekrasno i pohvalno divan covjek.

  • tazmania2003 09.01.2009.

    Naslov teksta je kontradikotran sa samim sadržajem istog, obzirom da se navodi da je Fra Ivica Perić iz BiH. Dakle kako Fra Ivica Perić može biti hrvatski misionar ako je imenovani iz BiH?

  • Zeljk0 08.01.2009.

    admin je izbrisao moj komentar mimo pravila, ma on brise kako mu prismrdi zajedno kao i miris novinskog papira na kojem se tiskaju novine...

Komentiraj...
Vidi sve komentare