To je to što me zanima!

Hrvatski stroj 'proguta' smeće i za 15 minuta ga razvrstava...

Zagreb kupuje 376.000 raznobojnih kanti, a drugi gradovi imaju strojeve za razvrstavanje. Tvrtka Tehnix kraj Čakovca proizvela je strojeve koji doslovce u 15 minuta mogu “progutati” kamion otpada i razvrstati ga
Vidi originalni članak

Nijemcima je već dosta otpada jer u izdvojenoj plastici, metalu i staklu polovicu čini sve ostalo, a ne ambalaža. Čak ako i dobiju vrlo čistu sirovinu, primjerice aluminij, on mora biti 99,99 posto čist da se može koristiti. A problem je i ako se na njega zalijepi bombon jer s takvim metalom ne možete ništa. 

Govori to dr. Viktor Simončič, stručnjak za okoliš i nekadašnji pomoćnik ministra za zaštitu okoliša, koji ističe kako Hrvatska ima tehnologiju zbog koje gradovima uopće ne trebaju žuti, plavi, zeleni i ini kontejneri, kao niti višemilijunski natječaji za njihovu javnu nabavu, da građane uopće ne treba gnjaviti recikliranjem te im prijetiti kaznama, i to zato što su domaći stručnjaci osmislili strojeve i tehnologiju koja sama iz otpada izdvaja baš svu sirovinu. 

Tvrtka Tehnix iz Donjega Kraljevca kraj Čakovca proizvela je strojeve koji doslovce u 15 minuta mogu “progutati” kamion komunalnog otpada i razvrstati iz njega osam vrsta sirovina koje se mogu reciklirati - od papira, plastike, metala, tekstila, do ekokomposta. Njihove strojeve već koriste u Dubaiju i St. Peterburgu, a u Bukureštu su, prema tvrdnjama vlasnika tvrtke, već riješili problem 50 posto otpada. 

I dok je Zagreb raspisao natječaj za kupnju 376.000 kanti za komunalni otpad i obojenih spremnika za recikliranje, dotle u nekim manjim mjestima Hrvatske gotovo da ne trebaju nego samo jednu kantu za sav otpad jer koriste tehnologiju iz Donjega Kraljevca koja sama sve razvrstava. 

- Radi se o industrijskoj reciklaži u njoj roboti obavljaju 90 posto razvrstavanja te u 15 minuta izlazi posušena sirovina zapakirana u bale. Ovime se iz miješanog otpada razvrsta od 60 do 70 posto sirovina, a ostatak, koji se ne da razvrstati, balira se i može se koristiti kao zamjensko gorivo, primjerice u cementarama - govori Đuro Horvat, vlasnik tvrtke, koji iza sebe ima više od 100 priznanja za inovativnost u razvoju ekotehnologije te oko 50 zaštićenih patenata. 
Horvat kaže da njihovi strojevi mogu riješiti probleme otpada u mjestima od 5000 do 500.000 stanovnika.

U Hrvatskoj samo manja mjesta, kao što su Krk i Prelog, koriste njihovu tehnologiju, a istodobno gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavljuje da će Zagrebu trebati četiri godine da se prilagodi novom načinu prikupljanja otpada te obećava da se građani neće odmah kažnjavati zbog nerazvrstavanja i drugih prekršaja.

Idi na 24sata

Komentari 55

  • Minimegorky 12.01.2020.

    u Oslu je princip sljedeći: Smeće se razdvaja u stanu u male vrećice različiti boja već prema vrsti otpada, pa se vrećice stavljaju u istu kantu a separaciju vrši stroj u sortirnici optičkim razdvajanjem na tekućoj traci. Rješenja su različita, lako provjerljiva i najmanji problem, a pravi problem je to što su kompletan napuhani trošak prevalili na građane, i debelo pitanje o tome gdje taj razvrstani otpad u Hrvatskoj završi........:/

  • jožek2 05.02.2018.

    Baš me zanima koliku imaju plaću ovi radnici što razvrstavaju ovaj otpad na traci?

  • 05.02.2018.

    Takav strojcek bi bio tehnoloski napredak,a to je nedopustivo....kakav napredak,kakve tehnologije,kruha i igara

Komentiraj...
Vidi sve komentare