Obavijesti

News

Komentari 55

Hrvatski stroj 'proguta' smeće i za 15 minuta ga razvrstava...

Hrvatski stroj 'proguta' smeće i za 15 minuta ga razvrstava...
1

Zagreb kupuje 376.000 raznobojnih kanti, a drugi gradovi imaju strojeve za razvrstavanje. Tvrtka Tehnix kraj Čakovca proizvela je strojeve koji doslovce u 15 minuta mogu “progutati” kamion otpada i razvrstati ga

VIDEO

Nijemcima je već dosta otpada jer u izdvojenoj plastici, metalu i staklu polovicu čini sve ostalo, a ne ambalaža. Čak ako i dobiju vrlo čistu sirovinu, primjerice aluminij, on mora biti 99,99 posto čist da se može koristiti. A problem je i ako se na njega zalijepi bombon jer s takvim metalom ne možete ništa. 

Govori to dr. Viktor Simončič, stručnjak za okoliš i nekadašnji pomoćnik ministra za zaštitu okoliša, koji ističe kako Hrvatska ima tehnologiju zbog koje gradovima uopće ne trebaju žuti, plavi, zeleni i ini kontejneri, kao niti višemilijunski natječaji za njihovu javnu nabavu, da građane uopće ne treba gnjaviti recikliranjem te im prijetiti kaznama, i to zato što su domaći stručnjaci osmislili strojeve i tehnologiju koja sama iz otpada izdvaja baš svu sirovinu. 

Tvrtka Tehnix iz Donjega Kraljevca kraj Čakovca proizvela je strojeve koji doslovce u 15 minuta mogu “progutati” kamion komunalnog otpada i razvrstati iz njega osam vrsta sirovina koje se mogu reciklirati - od papira, plastike, metala, tekstila, do ekokomposta. Njihove strojeve već koriste u Dubaiju i St. Peterburgu, a u Bukureštu su, prema tvrdnjama vlasnika tvrtke, već riješili problem 50 posto otpada. 

I dok je Zagreb raspisao natječaj za kupnju 376.000 kanti za komunalni otpad i obojenih spremnika za recikliranje, dotle u nekim manjim mjestima Hrvatske gotovo da ne trebaju nego samo jednu kantu za sav otpad jer koriste tehnologiju iz Donjega Kraljevca koja sama sve razvrstava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Radi se o industrijskoj reciklaži u njoj roboti obavljaju 90 posto razvrstavanja te u 15 minuta izlazi posušena sirovina zapakirana u bale. Ovime se iz miješanog otpada razvrsta od 60 do 70 posto sirovina, a ostatak, koji se ne da razvrstati, balira se i može se koristiti kao zamjensko gorivo, primjerice u cementarama - govori Đuro Horvat, vlasnik tvrtke, koji iza sebe ima više od 100 priznanja za inovativnost u razvoju ekotehnologije te oko 50 zaštićenih patenata. 
Horvat kaže da njihovi strojevi mogu riješiti probleme otpada u mjestima od 5000 do 500.000 stanovnika.

U Hrvatskoj samo manja mjesta, kao što su Krk i Prelog, koriste njihovu tehnologiju, a istodobno gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavljuje da će Zagrebu trebati četiri godine da se prilagodi novom načinu prikupljanja otpada te obećava da se građani neće odmah kažnjavati zbog nerazvrstavanja i drugih prekršaja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina