To je to što me zanima!

Naši srednjoškolci donijeli 4 medalje s kemijske olimpijade

Ilija Srpak, Janko Čivić, Matko Petrović i Borna Šimić osvojili su srebrne i brončane medalje na olimpijadi u Bratislavi i Pragu, a ista je četvorka ove godine predstavljala Hrvatsku i u Bjelorusiji
Vidi originalni članak

Na jubilarnoj, 50. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Bratislavi i Pragu, koja je završila u subotu, hrvatski maturanti osvojili su dvije srebrne i dvije brončane medalje.

Sa srebrnim medaljama u nedjelju se u Hrvatsku vraćaju Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin i Janko Čivić iz III. gimnazije Osijek, a sa brončanima Matko Petrović iz XV. gimnazije Zagreb i Borna Šimić iz Gimnazije “Matija Mesić” Slavonski Brod.

DOBITNIK OSCARA ZNANJA Najbolji maturant: 'Ako se sve riješi, vratio bih se u Hrvatsku'

Ista je četvorka ove godine u travnju predstavljala Hrvatsku na 52. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Bjelorusiji.

"Borna je sudjelovao i na međunarodnim matematičkim olimpijadama, a Ilija je po broju sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima iz kemije, astrofizike i drugih područja pravi rekorder - ovo mu je jedanaesto po redu međunarodno natjecanje", izvijestio je Tomislav Portada, kemičar s Instituta Ruđer Bošković, jedan od mentora koji je pripremao učenike za olimpijadu.

SJAJAN USPJEH S Međunarodne olimpijade iz biologije vraćaju se sa srebrom

Učenike su na putu pratili Branka Zorc, akademik Tomislav Cvitaš i Branimir Bertoša, koji su ujedno i voditelji grupe znanstvenika, nastavnika i studenata koja je natjecatelje pripremala za sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi.  

Međunarodna kemijska olimpijada godišnje je natjecanje za najtalentiranije srednjoškolce iz cijelog svijeta koji se, okupljeni u četveročlane timove, natječu u praksi i teoriji.

HRVATSKI SREDNJOŠKOLCI Natjecanje iz biologije u Iranu: Osvojili su srebrnu medalju

Cilj olimpijade je potaknuti zanimanje učenika za kemiju, ali i kontakte između učenika i mladih znanstvenika različitih nacionalnosti, a njezino se prvo izdanje održalo u Pragu 1968. godine.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • 30.07.2018.

    Čestitam od srca, Ilija Srpak, Janko Čivić, Matko Petrović i Borna Šimić..Bravo dečki..Bravo mentori i pomagači profesori i akademici..Tomislav Portada, Branka Zorc, Tomislav Cvitaš i Branimir Bertoša! Samo ih spremajte i dalje ovako. Ovoga puta su 44 mlade osobe spremale i neka tako, a i više bude u budućnosti..:) jer na tome svijet ostaje. 👍

  • Hiroo_Onoda 30.07.2018.

    Ovako, kako zajednički osvajaju medalje na olimpijadama znanja, budu zajedno kupili kartu prema zemlji koja će te njihove medalje znati cijeniti. Kod nas svaka medalja vrijedi samo toliko koliko je potrebno za objaviti vijest o njoj.

  • 29.07.2018.

    Svaka čast momci, još da Država cijeni i čuva svoje bogatstvo gdje bi nam kraj bio!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare