To je to što me zanima!

Hrvatskom vlada nestašica antibiotika za djecu, nema niti hrane za alergične mališane

Postoje zamjenski lijekovi, ali liječnici ih ponekad ne mogu propisati, upozorava Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. Europska agencija za lijekove stavila je ovaj problem među prioritete
Vidi originalni članak

Više je vrsta lijekova kojih u ovom trenutku nema na našem tržištu, a među njima su i antibiotici u sirupu za djecu. Manjak je antibiotika cefalosporina treće generacije, koji se koriste za različite infekcije, i kako doznajemo, trenutno je dostupan jedino Klavocin, kojeg ima i u tabletama i u sirupu.

Na stranicama HALMED-a navedeno je da, primjerice, nema ni antibiotika Augmentina (u tabletama), kao ni Silapena u sirupu. Razlozi koji su službeno navedeni za nedostatak lijeka obično glase “poremećaji u nabavi”, “nemogućnost isporuke” ili “razlozi povezani s proizvodnjom”.

NOVA NADA ZA OBOLJELE Amerikanci odobrili novi lijek za Alzheimerovu bolest: Vidimo da se godine istraživanja isplate

Upućeni nam kažu da to najčešće znači kako na tržištu nema glavne djelatne tvari koju farmaceutska industrija koristi u proizvodnji lijeka, a stiže uglavnom iz Indije ili Kine. Poremeti li se tamo nešto, cijeli opskrbni lanac globalno trpi. Situacija se, doznajemo od obiteljskih liječnika, može “krpati” kad postoje zamjenske terapije, odnosno lijekovi drugih proizvođača s istom djelatnom tvari. No to nije uvijek slučaj, i trenutačno je veliki problem zbog nedostatka lijeka Arave, koji se koristi kod težih oblika reumatoidnog artritisa. Za taj lijek ne postoji paralela nego samo slični lijekovi, no problem nastaje zato što lijekove poput Aravea pacijenti dobivaju po preporuci specijalista. Dakle, liječnici obiteljske medicine nemaju pravo napisati recept za sličan lijek, mogli bi to učiniti tek ako specijalist reumatolog ili imunolog napiše prethodno preporuku za sličan lijek, no tko od pacijenata u rekordnom roku može doći do specijalista? Gotovo nitko. A dodatni problem nastaje i ako nestašica lijeka nije službeno objavljena na stranicama HALMED-a.

POSTOJE I ZAMJENSKI LIJEKOVI Predsjednica komore o nestašici lijekova: Imamo sreću da imamo dobru lokalnu industriju

- Tada mi nemamo osnovu da pacijentu izdamo zamjenski lijek. I to je za pacijente otežana situacija jer moraju ići kod liječnika ili ga zvati, a mi u ladici imamo zapravo isti lijek - kaže mr. Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Trenutačno na tržištu često nema niti Tobrex antibiotskih kapi za oči, nedostaju i kortikosteroidi u određenim dozama, a nema ni Amyzola, lijeka koji se već dugo daje pacijentima s depresijom. 

Doznajemo da u ljekarnama već mjesec dana nema ni hrane za djecu Altera. Radi se o hrani koja je nužna mališanima alergičnim na kravlje mlijeko.

POSLANO UPOZORENJE WHO poziva na 'hitnu i trenutnu akciju za zaštitu djece' nakon smrti od sirupa protiv kašlja

Nestašica lijekova nije novost, ali je ona u Europi posljednjih godina sve intenzivnija. Zato je i Europska agencija za lijekove stavila ovaj problem među prioritete.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • donatien 24.01.2023.

    Ajde, ajde...a da malo pokažete i onaj dio priče gdje te iste antibiotike plaćate ispod nabavne cijene, pa veledrogerijama više niti nije u interesu godinu dana unaprijed platiti proizvođaču kada ne zna kolike će na kraju kada formirate cijene imati gubitke na lijeku. Pa onda opet čuđenje zašto je ogromna marža na skupim lijekovima, a i mora biti da se nadoknadi gubitke za lijekove koje plaćate ispod nabavne.

  • Cicinakitu7 23.01.2023.

    Kaze ima klavocina nema augmentina🤦‍♂️... Za sve koji ne znaju, klavocin i augmentin je isto samo drugi proizvođac, tako da ne treba dizat paniku nabrajanjem... A cefalosporini 3.generacije se daju kad je lijecnik siguran da ne djeluju 1.i2.generacija! Djelatne tvari stizu iz indije i kine, a zasto mi se cini da to nisu indijski i kineski labosi nego neki korporativni🤔

  • nikolina26 23.01.2023.

    to je pocetak bice i gore polako

Komentiraj...
Vidi sve komentare