To je to što me zanima!

HSU: Usklađivanje mirovina bi moglo biti oko 8,23 posto

Analizirajući porast potrošačkih cijena, prema priopćenjima Državnog zavoda za statistiku, iz HSU-a navode kako su cijene u prvih šest mjeseci ove godine za 3,03 posto veće nego u prethodnom polugodištu
Vidi originalni članak

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) izradila je privremeni izračun visine usklađivanja mirovina prema kojem bi novo redovito polugodišnje usklađivanje s potrošačkim cijenama i prosječnim bruto plaćama moglo biti oko 8,23 posto.

Još nisu objavljeni službeni podaci za prosječnu mjesečnu bruto plaću u lipnju, no ekonomski stručnjaci HSU-a izradili su privremeni izračun te će prema sada dostupnim podacima usklađivanje biti u visini 8,23 posto, uz projekciju bruto prosječne plaće u iznosu od 1572 eura ili za 10 eura većoj u odnosu na svibanj, naveli su iz HSU-a.

Analizirajući porast potrošačkih cijena, prema priopćenjima Državnog zavoda za statistiku, iz HSU-a navode kako su cijene u prvih šest mjeseci ove godine za 3,03 posto veće nego u prethodnom polugodištu.

RADIO OD 17. GODINE Emotivan oproštaj: Strojovođu nakon 52 godine putnici ispratili pljeskom u mirovinu, plakao je

Gledajući porast bruto plaća, navode kako su prosječne mjesečne bruto plaće u prethodnom polugodištu bile 10.525 kuna, dok su u prvih šest mjeseci ove godine 11.625,7 kuna.

Odnosno, veće su za 10,46 posto nego u prethodnom polugodištu, uz pretpostavku prosječne bruto plaće u lipnju od 1572 eura.

Prema tome, smatraju kako bi stopa usklađenja prema takvim dosadašnjim podacima iznosila 8,23 posto.

"Važeća formula usklađivanja, uz rezervu šestomjesečnog odgođenog učinka i dvomjesečne odgode isplate, u okolnostima alterniranja veličina stopa rasta, odgovara umirovljenicima. Manje, dakako, što nam je prošlost pokazala u statističkoj teoriji, ali je to propustila učiniti u praksi, nego da se veže isključivo uz plaću kakav je i bio slučaj, tada u neto inačici, od ožujka 2004. do  prosinca 2005.", zaključili su iz HSU-a. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • sky linee 27.07.2023.

    Užas

  • livija i ja 27.07.2023.

    Neka HSU počne povećanje dijeliti linearno prema visini mirovine tako da oni koji imaju male mirovine dobiju više jer ovo kao što je sada ide na ruku onima sa velikim mirovinama  .to bi bilo jedino pravo i pošteno jer se ovako samo stvaraju bogati i sirotinja.

  • Luna777 27.07.2023.

    Ha ha ha ili bolje reći jao, jao, joj, povećanje mirovine 8,23%, i to smatraju velikim povećanjem i hvale se time, a cijene svega porasle za 50%. Statistika kaže da je kod nas prosječna mirovina cca.  460 eura, a u Njemačkoj prosjek mirovine 1.543 eura. Za usporedbu u Sloveniji je to cca. 900 eura, a cijene svega i u Njemačkom i u Sloveniji manje više iste sa našima. Ma bravo, koji li smo mi umirovljenici jadni prosjaci, građani drugog reda u vlastitoj zemlji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare