To je to što me zanima!

HUP i HGK: 'Važno je i da javni sektor podnese dio tereta'

U Hrvatskij udruzi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori zadovoljni su što je Vlada poslušala glas poduzetnika u nove mjere za pomoć gospodarstvu uključila puno njihovih preporuka
Vidi originalni članak

Nakon što je premijer Andrej Plenković predstavio novi set mjera za gospodarstvo, vrlo brzo su reagirali Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora.

- Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja nove mjere pomoći gospodarstvu i činjenicu da je Vlada RH uvažila prijedloge HUP-a, a posebno što je na naš prijedlog donijela odluku o povećanju iznosa plaća koje pokriva država uz preuzimanje tereta doprinosa. Naravno, pohvalno je i uvažavanje oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa za one koji ne rade, odnosno delomično smanjivanje za ostale. Smatramo da će nove mjere značajnije pomoći gospodarstvu uz dvije dodatne preporuke: mjere moraju pratiti jasni kriterij i popratna administracija mora biti svedena na minimum. Očekujemo da se i parafiskalni nameti što prije ukinu ili smanje jer također značajno opterećuju poslovanje. Nadalje, pozdravljamo najavu Premijera o otvaranju pregovora sa sindikatima javnog sektora. Hrvatska udruga poslodavaca smatra jako važnim da se javni sektor solidarizira i da također podnese dio tereta. Pritom onima koji sada pojačano rade treba dati dodatne nagrade - objavili su iz Hrvastke udruge poslodavaca.

POGLEDAJTE VIDEO

Podjednako su zadovoljni i u HGK, gdje su naglasili da su zadovoljni što se poslušao glas poduzetnika.

- Drugi set mjera pokazuje da se ide u oslobađanje plaćanja doprinosa i poreza za tvrtke kojima je zbog krize poslovanje obustavljeno. To nas veseli jer smo svi na istom tragu, a Vlada prihvaća prijedloge i argumente koji dolaze od naših članica. Konkretno, uvaženi su zahtjevi naših Udruženja putničkih agencija, računovođa i cestovnog teretnog prijevoza. Poseban naglasak se stavlja na domaće resurse u poljoprivredi, a to je uvažavanje gospodarske politike koju HGK zagovara već desetljećima - izjavio je predsjednik HGK Luka Burilović i dodao da je povećanjem davanja države za radnike na 4000 kuna poslana jasna poruka da je svima cilj zadržavanje likvidnosti privatnog sektora i radnih mjesta.

PRIJEDLOG NOVIH MJERA Radnicima više novca, a otpis poreza i doprinosa za tvrtke

Naglasio je i da je ovo dobar pokazatelj da Vlada shvaća kako se štednja i rezanja ne provode u doba krize, koliko je god to moguće.

- Nitko ne može znati koliko će sve skupa trajati, ali važno je da Vlada sluša glas poduzetnike, struku i štiti radna mjesta - zaključio je Burilović.

Idi na 24sata

Komentari 57

  • 02.04.2020.

    Javni sektor treba upregnuti u polja jer osim bahaćenja nikakve koristi od njih.

  • dahhmal 02.04.2020.

    Kaj ste navalili na taj javni sektor zbog par uhljeba pa i u javnom sektoru ljudi rade. Vecina nema neke place kaj se date navuci ko neki naivci jel vas to gazde puntaju da se bunite .Pricaju kak nemaju za place a to je uvijek ista prica tak je i meni prical kak je tesko nemre povisit placu- jedva da se zaradi za neku mizernu placicu to mi cijelo vrijeme prica dok aute mijenja ko carape na godisnji ide na drugi kraj svijeta kupuje vile a zena i klinke se oblace u Milanu.

  • global 01.04.2020.

    1. i jedini glas poduzetnika prema vladi vezano uz HGK i HUP - UKIDAJ TO, ništa nije odrađeno

Komentiraj...
Vidi sve komentare