To je to što me zanima!

HUP složan: Ne podržavamo konačni prijedlog Zakona o radu

Zakon o radu očito ne vrijedi jednako za sve zaposlene u Hrvatskoj jer njime nisu obuhvaćeni državni službenici koji imaju svoj poseban zakon, istaknuo je Majetić
Vidi originalni članak

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) danas je priopćila da ne podržava konačni prijedlog Zakona o radu (ZOR) jer on ne pridonosi u dovoljnoj mjeri ublažavanju efekata krize u gospodarstvu, niti poboljšava uvjete poslovanja i neće dati nužan poticaj novom zapošljavanju.

- Promjene nisu primjerene težini gospodarske i socijalne krize i rješenju kojem trebaju pridonijeti. Predloženi Zakon o radu ne doprinosi rješavanju temeljnih problema postojećeg zakonskog uređenja koje hrvatska poslovna zajednica, ali Europska komisija u postupku prekomjernog deficita, ocijenila kao jednom od prepreka gospodarskom rastu. Njime se ne rješava problem rigidnosti i ne uvažavaju promjene koje su nastale u proteklih dva desetljeća gdje smo suočeni s višestrukim skraćivanjem trajanja radnog mjesta. Na žalost, predloženi ZOR neće u znatnoj mjeri pomoći nezaposlenima kao ni mladim osobama koje ulaze u svijet rada - komentirao je predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić dok je predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Lovrić napomenuo da poslodavci njime ''i dalje ostaju vezani kompliciranim postupkom otkazivanja koji ne omogućava brzo i jednostavno prilagođavanje promijenjenim tržišnim zahtjevima''.

- Posebno se to odnosi na male poslodavce koji teško mogu udovoljiti složenim i skupim zahtjevima tih postupaka. Obujam administrativnih operacija pri zapošljavanju i otkazivanju nadilazi kapacitete malih tvrtki i prisiljava ih da se većinu radnog vremena bave birokracijom umjesto radom. Potpuno je neshvatljivo da Vlada Republike Hrvatske u području rada i radnih odnosa nije spremna poduprijeti razvoj malog poduzetništva. Mikro subjekti imaju sve manje šanse preživljavanja na hrvatskom tržištu, a novim se ZOR-om štite nezaposleni od otkaza s posla kojeg neće imati priliku dobiti - kazao je Lovrić.

- Zakon o radu očito ne vrijedi jednako za sve zaposlene u Hrvatskoj jer njime nisu obuhvaćeni državni službenici koji imaju svoj poseban zakon. Podsjećamo da je privatni sektor napravio maksimalne uštede kako bi ''u svom dvorištu“ amortizirao utjecaj krize na hrvatsko gospodarstvo. Ne trebam posebno naglašavati da će troškovi provedbe ovih tehničkih izmjena značajno premašiti koristi koje će biti polučene i opet će ih većinom snositi poslodavci. Dok privatni sektor ulaže maksimalne napore u održavanju kakvog-takvog zapošljavanja i prometa, javni sektor zaštićen je od odgovornosti za rezultat ili primjenu reformi koje mogu donijeti pomak i to trebamo promijeniti. Poslodavci ne mogu, niti žele podržati takvu selektivnu politiku raspodjele tereta krize - dodao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavca.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Caffe-bar Gemini 04.07.2014.

    Kolektivni ugovor mora biti jedinstven za sve zaposlene u RH, bez obzira rade li u realnom ili javnom sektoru. Takav ugovor mora definirati minimalne odredbe koje je potrebno ispuniti da bi se mogao zasnovati radni odnos, kao što su: minimalna zaštićena plaća u neto iznosu u odnosu na prosjek godišnje neto plaće u protekloj godini, minimalni broj dana godišnjeg odmora, minimalno vrijeme dnevnog i tjednog odmora. Sve drugo za zaposlene u realnom sektoru treba biti definirano aneksom ugovora o radu, kao dodatne stavke ugovora o radu između poslodavca i posloprimca. Taj aneks ugovora mora biti ujedno i ovršna isprava. Zaposleni u javnom sektoru također trebaju sklapati anekse ugovora o radu, pojedinačno između države kao poslodavca i posloprimca. Naknade definirane aneksom ugovora o radu, za javne službe, mogu biti određene koeficijentima. Ti koeficijeti se trebaju donijeti međustrukovnim konsenzusom, a ne sindikalnim pritiscima, od strane svih službenika javnih službenika. Ti koeficijenti ne smiju biti vezani uz minimalnu plaću definiranu jedinstvenim kolektivnim ugovorom. Koeficijent predstavlja broj vrijednosnih bodova, a vrijednost boda se dobije kada se od predviđenih sredstava za plaće javnog sektora odbiju sredstva potrebna za pokrivanje svih minimalnih plaća po kolektivnom ugovoru, te se taj iznos podjeli sa zbrijem svih koeficijenata iz aneksa ugovora javnih službenika. Ovakav način određivanja plaća spriječava da plaće javnih službenika budu uzrok probijanje proračuna, te amortizira socijalno raslojavanje javnih službenika u krizama, a dozvoljava to raslojavanje u ekonomski razvojnim vremenima. Takav aneks ugovora također treba biti ovršna isprava.

  • sukaj 04.07.2014.

    kod nas se potiće samo šverc (trgovina),a dok se proizvodnja smišljeno uništava,uz to veliki gazde ne plačaju niti plače, a kamo li doprinose! od radnika se rade robovi bez prava! ne može se ovako naprijed

  • Yassa 02.07.2014.

    ovo je znak nemoći ove vlasti

Komentiraj...
Vidi sve komentare