To je to što me zanima!

HZZO prvo uveo doplatu na inzuline pa ju ukinuo, pacijenti kažu: 'Ne znamo što nas čeka'

Prema nekim procjenama, te vrste inzulina zauzimaju 85 posto tržišta
Vidi originalni članak

Početkom 2024. godine Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ukinuo je doplatu na neke od najpopularnijih inzulina koji prema nekim procjenama zauzimaju čak 85 posto tržište. Doplata je uvedena čak i za one dijabetičare koji primaju intenziviranu terapiju da bi nekoliko tjedana kasnije, HZZO istu doplatu ukinuo. U teoriji je to dobra vijest, međutim, brojni pacijenti su ogorčeni jer ovakvu praksu smatraju nepotrebnim uznemiravanjem dijabetičara. 

HZZO IH UREDNO ODBIJA 'Djeca nam padaju u inzulinsku komu zbog birokracije, pa strah je i profesore dati im injekciju'

- HZZO je nesumnjivo prvo osigurao zakone i pravilnike po kojima može stalno uznemiravati kronične bolesnike i uvoditi nam doplate svaki puta kada ne uspiju sniziti otkupnu cijenu lijekova. Jednako je tako vjerojatno po pravilima napravljeno i friško ukidanje transparentnosti na način da se više javno ne objavljuju cijene lijekova - smatra Davor Skeledžija, autor portala nainzulinu.com koji i sam boluje od dijabetesa. 

Kako dodaje, sve ovo vodi i u nespokoj pacijenata te nesigurnost u cijeli zdravstveni sustav države. 

HZZO ODLUČIO Dijabetičari mogu odahnuti: Ipak nema nadoplate za inzulin

- Tu su još i nepotrebni troškovi gomilanja lijekova ako ne znate koliko će lijek sutra koštati. Istovremeno vlada i netransparentnost vezana za cijene lijekova što odmah budi sumnju u korupciju - ističe. 

Uz to, kako navodi naš sugovornik, otkupne cijene inzulina i svih ostalih lijekova više se ne objavljuju na službenim stranicama HZZO-a.

VEĆA DOSTUPNOST HZZO priopćio: Stavili inzulinske pumpe na listu pomagala

- To je dodatan udarac na transparentnost i nova prilika za korupciju. Što je sljedeće? Hoće li HZZO uskoro početi skrivati i otkupne cijene medicinskih pomagala? - zaključuje. 

O razlozima dizanja cijena u siječnju te spuštanju istih u veljači upitali smo i HZZO. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

U Sloveniji, Srbiji i u BiH, pravo na izbor odgovarajućeg inzulina smatra se osnovnim ljudskim pravom i niti jedna kategorija dijabetičara ne doplaćuje niti jedan inzulin.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • samocenzura 12.02.2024.

    sta ce vas u ovoj drzavi cekati ,,,,lopata,,

  • melin51 12.02.2024.

    HZZO svojim manipulacijama diže šećer pacijentima.

  • TVP 12.02.2024.

    Stalno nešto mijenjaju, okreću i izvrću a to samo jasno pokazuje njihovu stručnost i pogotovo odgovornost prema svima nama koji redovito plaćamo zdravstveno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare