Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Dijabetičari mogu odahnuti: Ipak nema nadoplate za inzulin

Upravno vijeće HZZO-a odustalo je od Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu liijekova, među kojima spada i inzulin

6 komentara

Na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a u četvrtak poništena je Odluka o provođenju Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova i o utvrđivanju referentnih skupina i podskupina lijekova. 

Inzulin nije lijek jer nažalost neće izliječiti ni jednog dijabetičara, nego produžiti život ljudima koji pate od dijabetesa. Ipak, budući da trenutno spada u skupinu lijekova, ova odluka se odnosi i na inzulin, istaknuo je Davor Skeledžija, urednik portala Nainzulinu

- Poništenje ove odluke je pokazalo da u HZZO-u ima mjesta za konstruktivan dijalog sa strukom i donošenje kvalitetnijih odluka. Široka dostupnost pravog inzulina prema preporuci dijabetologa je ključna za dobru samokontrolu dijabetesa i uštede na skupim komplikacijama. Nekome više odgovara jeftiniji inzulin, drugome skuplji. Ali to je na dijabetologu i struci da odluče prateći ishode liječenja, a na HZZO-u da osigura - objasnio je naš sugovornik.

- U konačnici to je najjeftinije i najbolje za pacijente i HZZO - rekao je Skeledžija, dugogodišnji volonter i aktivist društva Veliki za Male sa šećernom bolešću, bivši član predsjedništva, potpredsjednik i predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Podsjetimo, informacija početkom mjeseca da HZZO razmišlja o uvođenju doplate na gotovo sve inzuline dijabetičarima izazvao je, sasvim opravdano, val ogorčenja i negodovanja u javnosti. 

OTAC CURICE (5) IZ RIJEKE: 'Moja kći ima dijabetes, HZZO naknadom želi naplatiti život'

- Uvode nam doplatu na ono bez čega ne možemo živjeti – doplatu na gotovo sve inzuline! I to nakon što su se pohvalili pozitivnim rezultatima poslovanja ove godine - napisao je Skeledžija i ustvrdio da iza ove skandalozne odluke stoji Povjerenstvo za lijekove HZZO-a, koje je, kako je naveo, formalno zaslužno za napad na živote dijabetičara i dijabetičarki jer su odluku donijeli 'bez dovoljnog znanja ičega o dijabetesu'.

- U jednoj od najgorih odluka za osobe s dijabetesom nije sudjelovao niti jedan dijabetolog - istaknuo je. 

 

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message