To je to što me zanima!

I Laburisti u Amsterdamskoj: 'Mi smo druga snaga u zemlji'

Amsterdamska je koalicija narasla na šest stranaka, HSS, GLAS, IDS, PGS, HSU, Laburisti, ali tu nije kraj. Listu kandidata za EU izbore predstavit će 23. veljače
Vidi originalni članak

"Hrvatski laburisti – Stranka rada" u nedjelju su u Sisku potpisali sporazum s Amsterdamskom koalicijom o zajedničkom izlasku na izbore za Europski parlament.

Amsterdamska je koalicija tako narasla na šest stranaka, HSS, GLAS, IDS, PGS, HSU, Laburisti, a njihovi su čelnici najavili da će joj uskoro pristupiti i stranka Demokrati te da će potporu Koaliciji dati i više regionalnih stranaka. Listu s 12 zajedničkih kandidata za Bruxelles predstavit će 23. veljače.

Aneks međustranačkog sporazuma čelnici stranaka su potpisali na svečanosti u sisačkom Starom gradu. 

Predsjednik Hrvatskih laburista David Bregovac upozorio je da je ekonomsko i socijalno stanje u Hrvatskoj sve lošije, pa je nužno nešto učiniti kako bi se ostvarilo pravo građana na rad i dostojan život od vlastitog rada. Od 1990. godine do danas, kako je rekao, Hrvatska je zaposlila oko pola milijuna ljudi, a istovremeno je broj umirovljenika porastao za 600.000, pa je danas gotovo izjednačen broj zaposlenih i umirovljenika. Svi smo željeli samostalnu Hrvatsku, ali ne Hrvatsku koju su više od agresora uništili privatizacijska i pretvorbene otimačina, politička korupcija i organizirana pljačka, koja se i danas događa, rekao je. Uvjeren je da zastupnici u Europskom parlamentu mogu nešto učiniti za Hrvatsku, a kao europarlamentarnog kandidata stranke najavio znanstvenicu Miru Morovčić.

Naši zastupnici u Beuxellesu svojim se radom moraju nametnuti Vladi, rekao je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja. Pristupanjem Laburista koaliciji ojačana je njezina lijeva opcija, koja se bori za rad i prava iz rada, rekao je. 

Član Predsjedništva Primorsko-goranskog saveza (PGS) Damir Pilepić najavio je kako će se PGS u Koaliciji, kao jedna od najstarijih regionalnih stranaka, boriti za regionalizciju i decentralizaciju. Podatkom kako je 2016./17. godine iz Hrvatske samo u Njemačku iselilo 110.000 građana ilustrirao je neuspješnost države. Koalicija želi uspješnu državu, rekao je i uputio poziv i strankama centra da se priključe. 

"S novim članicama mi postajemo druga snaga u zemlji, što znači da dobro radimo svoj posao. Još je važniji osjećaj hrvatskih građana da naša koalicija gradi Hrvatsku budućnosti", rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. HDZ vodi zemlju u propast i ne zaslužuje povjerenje građana, treba hitno nešto mijenjati, još uvijek ima hrabrih i odgovornih ljudi koji to mogu, rekla je i naglasila da je važno izaći na izbore. 

Boris Miletić (IDS) je izrazio ponos što Koalicija, koja je najglasnija u zastupanju građanskih prava, stalno raste. Postavio je pitanje kako definirati državu u kojoj radnici nisu plaćena za svoj rad, ili koja je po mnogim kriterijima na dnu. S ovim se stanjem ne možemo pomiriti i uvjeren sam da Hrvatsku možemo mijenjati, rekao je Miletić. 

"Sada smo druga politička snaga, a uvjeren sam da možemo postati i prva politička snaga u zemlji", rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Rekao je kako se u Hrvatskoj ne vidi politička opcija koja bi zemlju mogla izvući iz krize i kako Amsterdamska koalicija jedina nudi odgovore. "Mi ćemo omogućiti da i nad Hrvatskom zasja sunce Zapadne Europe. Nakon europarlamentarnih, a zatim parlamentarnih i predsjedničkih izbora, u Hrvatskoj više ništa neće biti isto", poručio je Beljak.

Na pitanje novinara očekuju li da se Amsterdamskoj koaliciji priključi i SDP, Anka Mrak Taritaš je rekla da SDP na europarlamentarnim izborima ide svojim putem, ali da su nakon toga opet mogući razgovori. Svi su dobro došli, i nove i male stranke s kojima smo spremni razgovarati, rekla je Mrak Taritaš.  

Idi na 24sata

Komentari 28

  • kenjkalo 11.02.2019.

    Ovi bi primili i šešelja.

  • VOLBEAT 10.02.2019.

    "Mi smo druga stranka u zemlji"...urnebesna izjava...vidim da ste previše vremena proveli u Amsterdamu (coffee shopovi, Red Light District...)...

  • VOLBEAT 10.02.2019.

    ha, ha, ha...koja monstruozno komična tvorevina... Ne blatite Amsterdam molim vas...

Komentiraj...
Vidi sve komentare