To je to što me zanima!

I prije raskola: U čemu se sve razlikuju katolici i pravoslavci?

Treba prepoznati trenutak u kojem živimo, kažu papa Franjo i patrijarh Bartolomej I. pomirenje i jedinstvo uz puno poštovanje razlika nužno je radi dobra čovječanstva
Vidi originalni članak

Ako je susret pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja I., u svibnju 2014., tada bio proglašen povijesnim, najavljeni mogući susret pape i moskovskog patrijarha Kirila zacijelo će biti "superpovijesni", piše Večernji list.

Premda je najavljen neutralni teren (kandidirale su se Mađarska i Austrija), sam razgovor nimalo ne bi trebao biti neutralan, jer bi se otvorila pitanja zajedništva katolika i pravoslavnih, ponajviše kao odgovor na razmrvljeno kršćanstvo zapadne hemisfere, koje samo ujedinjeno može odgovoriti i na političke, društvene i vjerske izazove današnjega svijeta.

"Pozivamo sve kršćane, vjernike svih religija i sve ljude dobre volje da prepoznaju trenutak u kojem živimo, a koji nas poziva na traženje pomirenja i jedinstvo čitave ljudske obitelji, s punim poštivanjem legitimnih razlika – sve radi dobra čovječanstva i budućih generacija", piše u zajedničkoj izjavi Franje i Bartolomeja I., no pitanje je kako prevladati međusobne razlike. Ali da bi se na to odgovorilo, treba vidjeti kako su one nastajale tijekom povijesti.

Viče čitajte na Večernji.hr.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • milanmilan 01.07.2015.

    Papa je započeo pametnu politiku, kršćanstvo se treba ujediniti što prije jer je islam uzeo previše maha, mislim da je to jedini razlog za ovakove pregovore i sastanke. l to je OK. Gledajmo što radi lSIL i koliko su još daleko spremni ići. Grozno bi bilo da velike vjerske kršćanske vođe samo stoje skrštenih tuku i ništa ne poduzmu. Trebali su i ranije.

  • noobcamper 01.07.2015.

    Razlikuju se jer je katolička opća Crkva a pravoslavne su autokefalne i u praksi jako dobro posluže nacionalističkim politikama svojih država.

  • SDPovac 01.07.2015.

    Katolici vole Hrvatsku a ovi drugi sdp

Komentiraj...
Vidi sve komentare