To je to što me zanima!

Ima spasa: Butković za otkaze u HŽ Cargu, ali ne preko noći

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Predsjednik HDZ-ovog Odbora za promet na sličan bi način rješavao problem HŽ Carga, ali ne preko noći kako to radi Vlada. Vjeruje da će Vlada ipak naći rješenje
Vidi originalni članak

Predsjednik HDZ-ovog Odbora za promet Oleg Butković rekao je da je otpuštanje 1100 radnika HŽ Carga odluka koja se ne donosi preko noći, posebno ne u vrijeme kada zaposlenici koji bi se mogli naći na ulici nemaju alternative.

- Činjenica je da HŽ Cargo ima višak zaposlenih i da je s ovakvim prihodima to nemoguće održati. Nije sporno da ljude treba otpustiti, ali ne u ovo teško vrijeme - komentirao je Butković  te dodao da Vlada već dvije godine tapka na mjestu kada je riječ o rješavanju tog problema.

Podsjetio je da je HDZ pred kraj mandata započeo proces restrukturiranja, koji je potom SDP zaustavio. Potom se krajem 2012. krenulo u privatizaciju s kojom se HDZ od samog početka nije slagao. Ipak, Butković vjeruje da ima prostora za spas HŽ Carga.

Vlada može pomoći s jamstvima, mogu se dignuti kratkoročni krediti koji će riješiti prijelaznu stvar. Alternativa su i tvrtke kćeri u Čakovcu i Slavonskom Brodu gdje radi oko 400 ljudi. Pitanje je što će i s njima biti - izjavio je Butković te rekao da bi HDZ na sličan način krenuo u rješavanje problema, ali ne brzinski kako se to sada radi.

Monetizacija autocesta

Što se tiče davanja autocesta u koncesiju, Butković vjeruje da će Vlada na kraju odustati od tog plana. Dodao je da HDZ ne podržava plan kada je riječ o već izgrađenim autocestama, no spreman je razgovarati o monetizaciji dionica koje će se tek graditi.

Butković smatra da sve stranke trebaju sjesti za stol i pronaći rješenje za smanjenje proračunskog deficita. U to uključuje i razgovor o Vladinom planu prelijevanju sredstava iz drugog stupa mirovinskog fonda u državnu blagajnu.

- Ako je u pitanju spašavanje države i državnih financija onda moramo sjesti zajedno i razgovarati. Tko od toga bježi, bježi od Hrvatske - izjavio je Butković u emisiji "Dnevni red" na 24sata TV.

Sukob HDZ-SDP

Za sukobe HDZ-a i SDP-a Butković je okrivio vlast i ministra Jovanovića koji su, kako je rekao, prvi počeli s optužbama na račun njegove stranke.

- Najprije smo bili zločinačka organizacija pa smo onda bili kriminalna organizacija. Mi od toga ne bježimo, suočavamo se s tim i prolazimo tu katarzu, ali ne možete reći stranci koja ima 200.000 članova da su svi zločinci. To građani više ne piju, ali to se radi da se skrene pozornost s pravih tema.

Butković je komentirao i slučaj Šegon. Rekao je kako ga zabrinjavaju dvostruki kriteriji koji vladaju u Hrvatskoj. Dodao je da se radi o nemoralnom činu, te da bi medijski pritisak bio sigurno veći da je riječ o nekom iz HDZ-a.

Prokomentirao je i optužnicu koju je USKOK podignuo protiv njega za zlouporabu gradonačelničke funkcije. Naime, tužitelji Butkovića terete da je protuzakonito iz sredstava grada Novog Vinodolskog platio sedmodnevni boravak u hotelu Resort Novi, direktoru iz Hrvatskih voda Šircu i njegovoj obitelji.

- On je doveo svoju obitelj za što ja nisam znao. Račun je na kraju plaćen, a optužnica je podignuta mjesec dana prije lokalnih izbora. Postupak je u tijeku pa ne smijem puno o njemu govoriti, ali mogu reći da što se toga tiče mirno spavam.


Idi na 24sata

Komentari 23

  • zlatarx 29.01.2014.

    HŽ Cargo definitivno ima razloga za optimizam.jer posla ima,ali... Uvijek to ali,ali nema mu opstanka na ovim osnovama.Egoizam pojedinaca,neznanje i nesnalaženje razlozi su ovakvog stanja.Oni koji su postavljeni da osmisle privatizaciju i ne samo privatizaciju,nego smisao postojanja i poslovanja jednostavno nisu dorasli tome. Sindikati su nudili rješenja,ali ih se nije slušalo,tražili su sposobne,a ne podobne rukovodioce,ali ih se nije slušalo,tražili su osnivanje željezničkog fonda za zbrinjavanje viška radnika,ali ih se nije slušalo,tražili su ulaganje u lokomotive,ali ih se nije slušalo, tražili su smanjivanje broja šefova,ali ih se nije slušalo,tražili su sistematizaciju radnih mjesta,ali ih se nije slušalo,tražili su smanjenje režijskog osoblja i održavanje postojećeg izvršnog osoblja,ali ih se nije slušalo.Što sad? I gdje je problem? U političarima ili onom famoznom ali?Prosudite sami.

  • VlatkoZomerc 29.01.2014.

    otkud pravo jednom neinformiranom dečku da komentrira stanje u HŽ cargu, koristi obrazac kako bi se smjestio kao nekav stručnjak za što nema kvalifikacije. Hž cargo je pod patronatom politike i to je jedna od firma koja je zlatna koka političirama, za spas HŽ carga ima mogućnosti ima nas koji i znamo kako ali nemamo priliku da pokažemo znaje jer smetamo vlastodršcima. mi samo hoćemo da nam se dozvoli rad rad i disciplinu i krvavi znoj, zbog otkrivanje kako curi novac smo na burzi...

  • ParlevuFranse 29.01.2014.

    Vidi mu se po telecem pogledu da je itelektutalac. On ce nas izvuci iz krize.

Komentiraj...
Vidi sve komentare