To je to što me zanima!

Imam plan koji Hrvatskoj može donijeti čak 500 milijuna kuna

Nizozemac Jan de Jong živi svoj hrvatski san. U zadnjih 13 godina otvorio je nekoliko tvrki,a sada Plenkoviću nudi plan kroz koji bi Hrvatskoj svakog mjeseca donio 500 milijuna kuna
Vidi originalni članak

Za neke američki, za njega hrvatski san - Jan de Jong je Nizozemac sa splitskom adresom, a nakon nekoliko uspješnih tvrki koje je otvorio u zadnjih 13 godina otkako je u Hrvatskoj sada ima i plan koji bi Hrvatskoj mogao donijeti zaradu od 500 milijuna kuna mjesečno.

Naime, Janovo rješenje su vize za digitalne nomade s kojima bi svi nomadi koji zarađuju preko 3500 eura mjesečno na neko vremensko razdoblje mogli doći živjeti u Hrvatsku. 

Ono što istiće jest da se njihove plaće tada ne bi oporezivale u Hrvatskoj već u onim državama u kojima se nalazi tvrtka za koju rade.

BIROKRATI, OLABAVITE! Nizozemac pokrenuo biznis od kojeg danas živi 10.000 Hrvata: 'Birokracija je gubitak novca'

Za sve koji ne znaju, digitalni nomadi su ljudi koji svoj posao obavljaju preko interneta. Dakle, nisu vezani za tvrtku u kojoj rade i taj posao mogu obavljati bilo gdje u svijetu. Rad s klijentima odnosno tvrtkama odvija se digitalno, a način života je nomadski.

Jana de Jonga smo upoznali kroz projekt 24sata "Reforme odmah" gdje je predstavio svoju tvrku Webpower Adria  specijaliziranu za marketing putem e-pošte i automatizaciju marketinga. Bavi se poduzetništvom, a u slobodno vrijeme želi unaprijediti zajednicu u kojoj živi. S tom je namjerom i prije nekoliko dana uputio  pismo premijeru Andreju Plenkoviću da bi ga upoznao s idejom koja bi potencijalno Hrvatskoj mogla donijeti veliku zaradu, a provela ju je i Estonija upravo ovaj mjesec.

'NEMA TROŠKOVA NAJMA UREDA' Jan de Jong živi u Hrvatskoj: Razmišlja povećati plaće svojim radnicima koji će raditi od kuće

Naime, Estonija će ubuduće izdavati nomadske vize državljanima koji nisu državljani EU, a zaposlenici su tvrki koje dopuštaju rad na daljinu. Omogućavat će im rad iz njhove zemlje do godinu dana, a uvjet je da im trenutni mjesečni prag dohotka iznosi 3504 eura bruto i moraju ga dokazati tijekom šest mjeseci prije prijave.

De Jong je primijetio kako hrvatsko gospodarstvo uvelike ovisi o turizmu, a ove je godine malo turista u Hrvatskoj - zato smatra da bi privlačenjem digitalnih nomada podebljali državni proračun. Po njegovoj računici, ukoliko bi Hrvatska privukla 50 tisuća nomada koji bi u prosjeku trošili deset tisuća kuna, Hrvatskoj bi to osiguralo do 500 milijuna kuna na mjesečnoj razini.

UNAPREĐENJE DRŽAVE Digitalni uzor - godišnje uštede 800 godina radnog vremena

Rad na daljinu smatra budućnošću za sve više tvrtki što mu ide u prilog, ali kaže, jedino pod uvjetom da se digitalne nomade iz inozemstva ne oporezuje u Hrvatskoj. Smatra kako su porezi u Hrvatskoj preveliki, a nomadi bi kroz kupovinu hrane, goriva i drugih usluga ionako plaćali poreze kroz PDV na kupovinu.

Smatra kako bi digitalne nomade u Hrvatsku privuklo to što je članica EU, nudi odličan životni stil, klimu, dobro je povezana s ostatkom Europe i vrlo je sigurna za život, a i zdravstvena skrb je vrlo povoljna i pristupačna.

Jan de Jong o idejama piše javno na svojem LinkedIn profilu gdje ga prati nekoliko tisuća ljudi, a tamo je uputio i pismo premijeru Plenkoviću da bi ga upoznao s planom. 

Idi na 24sata

Komentari 49

  • Samorod 28.07.2020.

    Za godinu dana čitat ćemo kako je bankrotirao i nestao iz zemlje.

  • livija i ja 28.07.2020.

    Pošteno bi bilo da se oslobodi sve firme poreza jer PDV svi plaćamo - u svakoj državi se plača porez ako se zaradi ovaj ima ideje kako sebi pomoći dok državi može i ne mora.

  • samo ja sam 28.07.2020.

    Ideja je odlična jer osobno poznam ljude koji su došli kod nas a rade vani preko neta ,naravno da su to pametne glave koje mi trebamo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare