Obavijesti

News

Komentari 49

Imam plan koji Hrvatskoj može donijeti čak 500 milijuna kuna

Imam plan koji Hrvatskoj može donijeti čak 500 milijuna kuna
4

Nizozemac Jan de Jong živi svoj hrvatski san. U zadnjih 13 godina otvorio je nekoliko tvrki,a sada Plenkoviću nudi plan kroz koji bi Hrvatskoj svakog mjeseca donio 500 milijuna kuna

VIDEO

Za neke američki, za njega hrvatski san - Jan de Jong je Nizozemac sa splitskom adresom, a nakon nekoliko uspješnih tvrki koje je otvorio u zadnjih 13 godina otkako je u Hrvatskoj sada ima i plan koji bi Hrvatskoj mogao donijeti zaradu od 500 milijuna kuna mjesečno.

Naime, Janovo rješenje su vize za digitalne nomade s kojima bi svi nomadi koji zarađuju preko 3500 eura mjesečno na neko vremensko razdoblje mogli doći živjeti u Hrvatsku. 

Ono što istiće jest da se njihove plaće tada ne bi oporezivale u Hrvatskoj već u onim državama u kojima se nalazi tvrtka za koju rade.

Nizozemac pokrenuo biznis od kojeg danas živi 10.000 Hrvata: 'Birokracija je gubitak novca'
Nizozemac pokrenuo biznis od kojeg danas živi 10.000 Hrvata: 'Birokracija  je gubitak novca'

Za sve koji ne znaju, digitalni nomadi su ljudi koji svoj posao obavljaju preko interneta. Dakle, nisu vezani za tvrtku u kojoj rade i taj posao mogu obavljati bilo gdje u svijetu. Rad s klijentima odnosno tvrtkama odvija se digitalno, a način života je nomadski.

Jana de Jonga smo upoznali kroz projekt 24sata "Reforme odmah" gdje je predstavio svoju tvrku Webpower Adria  specijaliziranu za marketing putem e-pošte i automatizaciju marketinga. Bavi se poduzetništvom, a u slobodno vrijeme želi unaprijediti zajednicu u kojoj živi. S tom je namjerom i prije nekoliko dana uputio  pismo premijeru Andreju Plenkoviću da bi ga upoznao s idejom koja bi potencijalno Hrvatskoj mogla donijeti veliku zaradu, a provela ju je i Estonija upravo ovaj mjesec.

Jan de Jong živi u Hrvatskoj: Razmišlja povećati plaće svojim radnicima koji će raditi od kuće
Jan de Jong živi u Hrvatskoj: Razmišlja povećati plaće svojim radnicima koji će raditi od kuće

Naime, Estonija će ubuduće izdavati nomadske vize državljanima koji nisu državljani EU, a zaposlenici su tvrki koje dopuštaju rad na daljinu. Omogućavat će im rad iz njhove zemlje do godinu dana, a uvjet je da im trenutni mjesečni prag dohotka iznosi 3504 eura bruto i moraju ga dokazati tijekom šest mjeseci prije prijave.

De Jong je primijetio kako hrvatsko gospodarstvo uvelike ovisi o turizmu, a ove je godine malo turista u Hrvatskoj - zato smatra da bi privlačenjem digitalnih nomada podebljali državni proračun. Po njegovoj računici, ukoliko bi Hrvatska privukla 50 tisuća nomada koji bi u prosjeku trošili deset tisuća kuna, Hrvatskoj bi to osiguralo do 500 milijuna kuna na mjesečnoj razini.

Digitalni uzor - godišnje uštede 800 godina radnog vremena
Digitalni uzor -  godišnje uštede 800 godina radnog vremena

Rad na daljinu smatra budućnošću za sve više tvrtki što mu ide u prilog, ali kaže, jedino pod uvjetom da se digitalne nomade iz inozemstva ne oporezuje u Hrvatskoj. Smatra kako su porezi u Hrvatskoj preveliki, a nomadi bi kroz kupovinu hrane, goriva i drugih usluga ionako plaćali poreze kroz PDV na kupovinu.

Smatra kako bi digitalne nomade u Hrvatsku privuklo to što je članica EU, nudi odličan životni stil, klimu, dobro je povezana s ostatkom Europe i vrlo je sigurna za život, a i zdravstvena skrb je vrlo povoljna i pristupačna.

Jan de Jong o idejama piše javno na svojem LinkedIn profilu gdje ga prati nekoliko tisuća ljudi, a tamo je uputio i pismo premijeru Plenkoviću da bi ga upoznao s planom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...