To je to što me zanima!

'Imao sam moždani zbog srca prije 2 godine, ne predajem se'

Operiran je prvi put s 40 dana. Drugu operaciju imao je s godinu i pol, a treću s tri i pol godine. Prve dvije prošle su odlično, ali nakon treće su se stvari zakomplicirale
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj se godišnje rodi od 350 do 400 djece sa srčanim manama. Od toga se njih 10 do 14 posto rodi s hipoplastičnim sindromom lijevog srca, odnosno lijeva strana srca im je nerazvijena. Bolest se najčešće dijagnosticira nekoliko sati nakon rođenja djeteta. Roditelji koji su u jednom trenutku spoznali svu sreću svijeta, samo mrvicu kasnije osjete bol koju je nemoguće opisati. Skupa sa svojim prinovama momentalno su bačeni u jednu od najtežih borbi, onu za život. Bitku na kraju ne dobiju svi. Alan Perlić (22) iz Velike Gorice, Lucija Bilić (18) također iz Velike Gorice i Damien Graberski (22) iz Šenkovca, uz puno patnje, hrabrosti i borbenog duha, uspjeli su se izboriti za život. Oni i njihove obitelji ovu priču dijele jer su, kažu, bolno svjesni usamljenosti, izgubljenosti, bespomoćnosti i straha koje se prolazi nakon ovakve dijagnoze.

Alan Perlić (22) prvu je operaciju imao sa samo 40 dana. Da ima srčanu grešku otkrilo se na redovitom pregledu u 8. mjesecu trudnoće te su Alanovu majku uputili kod prof. Ivana Malčića na prenatalni pregled srca, gdje je postavljena dijagnoza.

Tad je dogovoreno da se beba rodi u Petrovoj bolnici jer je ona povezana s KBC Rebrom, na koje će se beba odmah po rođenju prebaciti.

- Rekli su mi da beba možda neće preživjeti, ali ako sve bude dobro, imat će srčanu grešku zbog koje će morati proći brojne operacije s nepoznatim ishodom. Svijet mi se srušio. Bila sam zdrava, sve je bilo u najboljem redu, već sam prije toga rodila zdravu kćer... Nisam mogla vjerovati da mi se ovako nešto događa - rekla je mama Suzana.

Alanova sestra Ines (25) tad je imala 2,5 godina i s nestrpljenjem je čekala da dobije malog brata.

- Nisam znala što bih joj rekla, hoće li joj braco doći kući ili neće. Na kraju je, zbog cijele te situacije i svega što je kasnije uslijedilo u našim životima, vrlo brzo odrasla. S pet godina bila je nevjerojatno zrela - kaže Suzana dok joj se u glasu osjeća žaljenje za pomalo nepravedno otrgnutim djetinjstvom svoje kćeri.

Kad se Alan rodio, kaže Suzana, u prvi je mah izgledao odlično. No već nakon nekoliko minuta je poplavio. Trebao je hitnu operaciju kako bi preživio, ali vremena su tad bila drugačija nego danas. U tom trenu nije bilo kirurga koji bi ga mogao operirati i Alan je morao čekati doktora Williama Novicka iz Amerike, koji je tri do četiri puta godišnje dolazio u Hrvatsku.

Operiran je prvi put s 40 dana. Drugu operaciju imao je s godinu i pol, a treću s tri i pol godine. Prve dvije prošle su odlično, ali nakon treće su se stvari zakomplicirale. Zbog toga je morao ostati u bolnici puna dva mjeseca, a svakih tjedan dana završio bi na intenzivnoj njezi. Prostor oko pluća i srca punio se vodom i trebalo ju je ispumpavati. Kasnije se stanje stabiliziralo i sve do puberteta nije imao većih problema. Tad su počele tahikardije, a prije dvije godine iskusio je jedno od gorih iskustava. Imao je moždani udar.

- Još pamtim točan datum. Bilo je to 14. svibnja 2019. godine. Bio sam s prijateljem na kavi i super sam se osjećao cijeli dan. Potom smo otišli k meni kući i igrali PlayStation. Otišao sam u kupaonicu i dalje se osjećajući odlično, da bih u jednom trenutku samo osjetio kao da me netko napao s leđa i udario čekićem po stražnjem dijelu glave. Nisam imao pojma što se dešava. Pokušao sam napraviti nekoliko koraka i shvatio sam da ne mogu ići ravno, nego kao da me nešto snažno vuče na lijevu stranu. Tako sam došao do svoje sobe i legao na krevet, a moj je prijatelj odmah pozvao pomoć. Odvezli su me u bolnicu i ustanovili da imam krvarenje u mozgu i da sam imao moždani udar. Također, potvrdili su mi da je i to povezano s mojim srcem, odnosno lošom cirkulacijom uzrokovanom srčanim problemima - rekao je Alan.

Srčani zalistak mu i danas propušta te ga čeka još jedna operacija.

- Jako se brinemo oduvijek, strepimo ali nikad mu nismo pokazivali taj naš strah. Jednom mi je jedan njegov liječnik rekao: 'Gospođo, mi njega nismo operirali da bi sjedio doma, nego da živi punim plućima i može ići gdje god želi kao i svi mladi'. Pokušavam se držati toga i ne sputavati ga - rekla je majka.

Alan je pak priznao da se nikad nije osjećao drugačijim zbog svoje bolesti niti ga je ona ograničavala u tome da postigne sve što si je zamislio. Nakon srednje škole zaposlio se u Call centru i tamo radi već tri godine, a želja mu je jednog dana otvoriti svoju firmu.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • kajbiti 13.12.2021.

    Dragi ljudi, većina vas nema pojma kako ste sretni ili kako bi trebali biti sretni jer imate zdravu djecu.. Nemate pojma koliko su vaši problemi mali u odnosu na nas roditelje čija su djeca rođena sa nekim zdravstvenim problemom. Nije stvar u tome da se mi kao roditelji moramo angažiraiti puno više nego da su oni zdravi, to je najmanji problem. Problem je taj strah, ta neizvjesnost, taj trenutak kada gledate svoje dijete u oči a ne možete mu pomoći, kada zamislite kako će tome djetetu biti kad jednom ne bude vas (ako su invalidi). Pišem iz iskustva, na žalost. ovome mladiću želim da što lakše prolazi kroz teškoće koje ga čekaju.

  • Max Buk 13.12.2021.

    Drž se dečko,👍

  • Jack Prvak 12.12.2021.

    Bože pomozi svim bolesnim ljudima. Amen. 🙏🙏🙏

Komentiraj...
Vidi sve komentare