To je to što me zanima!

Inicijativa za FFZG pozdravila najavu referenduma o štrajku

Inicijativa za Filozofski ističe da činjenica da je Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio ignorirati ključne odluke Vijeća Filozofskog fakulteta o izboru novog dekana, te novih članova Senata
Vidi originalni članak

Inicijativa za Filozofski pozdravila je u priopćenju najavu podružnice Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja da će među radnicima Filozofskog fakulteta u Zagrebu sljedeći tjedan provesti referendum o štrajku jer smatra da je na Sveučilištu u Zagrebu ugrožena akademska samouprava, a time se ugrožava i sama bit sveučilišta.

Inicijativa za Filozofski ističe da činjenica da je Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio ignorirati ključne odluke Vijeća Filozofskog fakulteta o izboru novog dekana, te novih članova Senata iz redova Filozofskog fakulteta, čini štrajk opravdanim sredstvom borbe.

Inicijativa podsjeća na zakonske odredbe prema kojima akademska samouprava obuhvaća “utvrđivanje pravila studiranja i upisa studenata; izbor čelnika i nastavnika; upravljanje resursima kojima raspolažu visoka učilišta” te zaključuje da Filozofski fakultet ima pravo na izbor vlastitog čelnika jer je to pravo komponenta akademske samouprave.

Bez studenata, bez akademske zajednice, bez akademske samouprave i bez demokratski izabranog čelnika ostaje samo jedno ime, a to je autokracija, kaže se.

Inicijativa ističe da od listopada 2016. Filozofski fakultet nema izabranog čelnika, a Senat Sveučilišta, koji je trebao “na prijedlog rektora, u roku od mjesec dana odlučiti o davanju suglasnosti na uredno podneseni zahtjev” za novog dekana, to još nije učinio.

Umjesto toga, čuli smo da rektor želi od predloženice za dekana dobiti “dodatna objašnjenja i komentare vezano uz napomene”. Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sada se nalazi u stanju nesigurnosti jer ne znamo hoće li objašnjenja i komentari zadovoljiti rektora, niti hoće li, i kada - ako ga objašnjenja i komentari zadovolje - program predloženice uvrstiti na dnevni red sjednice Senata. Možda netko drugi želi i određivati je li taj čelnik podoban ili nepodoban, ističe se u priopćenju Inicijative za Filozofski.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • darac24 20.04.2017.

    A zakaj se ti "studenti" jednostavno ne upišu u "radničku frontu" i lijepo prosvjeduju po cele dane.

  • 1234567890 19.04.2017.

    TRAJNO zatvorit ovaj fakultet, a njegove prostorije prenamijeniti za uzgoj domaćih životinja pa da bude neke koristi od svega toga.

  • lajd 19.04.2017.

    filozofski fakultet u zagrebu dobije svake godine iz proračuna 147 MILIJUNA KUNA, godišnje potroše na zaposlenike vrtoglavih 173 milijuna kn. Za usporedbu, ostali fakulteti iz proračuna dobivaju medicina 125 milijuna, fer 75 mil kn, ekonomija 67 mil kn, fakultet strojarstva i brodogradnje (fsb) 68 mil. kn, politologija 20 mil kn i pravo 40 mil kn. Tko je tu lud?????

Komentiraj...
Vidi sve komentare