To je to što me zanima!

'Insinuacije da je svemu kraj su dosta neodgovorne i ciljane...'

Uljanik je u utorak izvijestio da Dredging and Maritime Management zahtijeva povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate za novogradnju 500 odnosno za jaružalo
Vidi originalni članak

Ministar gospodarstva Darko Horvat vrlo nervozno je u utorak odbacio tvrdnje da je završila priča oko belgijske tvrtke Jan De Nul i Uljanika. Najme, prema medijskim napisima, ova grupa odustala je od narudžbe broda iz pulskog brodogradilišta i povukla državna jamstva. No, Horvat tvrdi kako su pregovori s njima još uvijek u tijeku.

- Prejudicirati takve stvari je vrlo opasno i neodgovorno. Pismo koje smo mi u petak dobili vezano je za povratak svih avansnih uplata koje je vlasnik uplatio da bi se brod završio. Pregovori još traju, ja ću još ići i u Bruxelles. A sve insinuacije da je svemu kraj su vrlo neodgovorne, ciljane i ne znam od kud dolaze - poručio je novinarima dodavši kako će do naplate državnih jamstava možda doći ukoliko se Jan De Nulu te avansne uplate ne vrate.

NA NAPLATU MILIJARDA KUNA Kupac od Uljanika traži povrat avansa za jaružalo: Ima 7 dana

- S Jan De Nulom smo u protekla dva mjeseca ispregovarali način na koji će se predmetni brod završiti. Obzirom da je stanje u Uljaniku takvo da nitko ne garantira da je taj brod moguće završiti u Puli, mi smo pripremili gotovo 30 milijuna eura da bi se taj brod sigurno oteglio u neko drugo brodogradilište i tamo završio, a da bi nam ta tvrtka vratila jamstvo u iznosu 124 milijuna eura sa pripadnim kamata - rekao je istaknuvši kako taj sporazum još nije potpisan, ali da se nada da hoće u idućih 14 dana.

- Mi brod želimo predati vlasniku u međunarodnim vodama i spremni smo platiti njegovo tegljenje i oko 22 milijuna eura da se taj brod završi. Time bismo državni proračun zaštitili od naplate  jamstva od gotovo 130 milijuna eura - poručio je.

CEROVAC I HADŽIĆ: 'Najavu premijera o dolasku Kineza ne smatramo ozbiljnom'

Koliko iznose avansne uplate u ovom trenutku, kaže, ne zna.

- Odgovorno tvrdim da priča još nije gotova - naglasio je raspravljajući s novinarima.

Ukoliko do naplate državnih jamstava dođe, dodao je, to će se isplatiti iz državnog proračuna.

Na zahtjev sindikata za njegovom ostavkom, Horvat poručuje da bi i on "mogao tražiti ostavke onih ljudi s kojima sam razgovarao zadnjih mjesec dana."

- Sindikati u ovom trenutku imaju pravo i mogućnost tražiti nešto od Vlade. Vlada je svoju odluku donijela, a to je da na ovaj način više neće biti financiranja brodogradnje - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • AntunSklepič 24.04.2019.

    darko mislim da bi ti bilo najpametnije potražit neki drugi posao

  • lakej999 24.04.2019.

    ovaj lik nije stručan ni suncukret na stadionu prodavati...

  • 24.04.2019.

    Iz Uljanika i 3. maja otišlo 1800 radnika. Većinom izvan zemlje. Varioce s atestom, cjevare, strojobravare, električare ..... lako je izgubiti, a teško dobiti. Ciljano?

Komentiraj...
Vidi sve komentare