To je to što me zanima!

Instrukcije: Žele znati više pa uče i na zimskim praznicima

Sve je više učenika koji na kraju prvoga polugodišta traže poduku. Pomaže im i udruga Mudrica čiji stručni volonteri nesebično djeci poklanjaju znanje i vrijeme
Vidi originalni članak

Djeca i roditelji često ne znaju kako se pripremiti za učenje, kad učiti, u kojem prostoru učiti, koje gradivo je najbitnije, a koje manje bitno, kako pisati zadaće...

Zbog toga su Helena Kukec Grgić i Vesna Latin osnovale Udrugu za poticanje intelektualnog napredovanja djece i mladih Mudrica. 

- Udruga je osnovana sa željom da pomogne učenicima svih razreda osnovnih i srednjih škola u svladavanju gradiva i svakodnevnih školskih obveza. Kao takva, Mudrica djeluje kao desna ruka roditeljima koji ponekad i ne stignu proći s djecom sve školske obveze. Tu uskaču volonteri Mudrice koji pomažu učenicima u pisanju domaćih zadaća, da nadoknade propušteno gradivo i kontinuirano uče tekuće gradivo koje im teže ide - objašnjavaju nam osnivačice udruge. 

Prostorije Mudrice nalaze se u zagrebačkom naselju Špansko, a u blizini imaju 10 predškolskih ustanova, devet osnovnih škola i jednu srednju školu. Do sada je kroz Udrugu prošlo više od 200 djece, a u provedbi programa sudjeluje 40-ak stručnih volontera. 

- Roditelji i djeca često traže našu pomoć. Naša poduka je potpuno prilagođena svakom učeniku koji sam, tj. u dogovoru s roditeljima bira termin i intenzitet dolazaka. Kroz svoje programe Udruga unapređuje kvalitetu života u zajednici te društveno osnažuje djecu i mlade. 

40 volontera pomaže djeci

Osobito smo ponosni na našu mrežu volontera koji nesebičnim radom i trudom već četvrtu školsku godinu pomažu našim malim i velikim Mudricama, poklanjaju svoje znanje i vrijeme jer bez njih naš rad ne bi bio moguć. Zahvaljujući upravo njima, pružena nam je prilika da polaznici minimalno, a neki čak uopće ne sudjeluju u troškovima, što ovaj program čini još posebnijim, dragocjenijim i vrednijim za cijelu lokalnu zajednicu - kaže Helena Kukec Grgić. 

Program pomoći djeci u učenju provode svaki radni dan tijekom cijele školske godine, dok su preko praznika organizirana grupna ponavljanja iz hrvatskog jezika, matematike i engleskog jezika te individualna poduka za nadoknadu propuštenoga gradiva kroz polugodišta. U Mudrici su pokrenuli cikluse radionica “Kako mudro učiti”. Radionice pomažu u pronalaženju načina za kvalitetnije učenje, a to pomaže pri osamostaljenju, povećava samopouzdanje i podiže kvalitetu planiranja vremena provedenog u pripremanju za školu. Tako se smanjuju i problemi u savladavanju gradiva tijekom školske godine. U suradnji s apsolventima psihologije, učenici osnovnih škola mogu pohađati jednodnevne radionice “Mudra pomoć” na teme “Moja slika u ogledalu”, “Kako se uspješno svaditi”, “Samopouzdanje i ja”... Za djecu u dobi od šest do deset godina imaju i “Hokus pokus” grupu koja eksperimentira vikendom. Mali kemičari mogu naučiti kako provesti zanimljive pokuse s nekoliko jednostavnih sastojaka. Za najmanje mališane jednom tjedno organizirane su engleska i njemačka radionica na kojima djeca kroz igru, pjesmu i ples uče jezike. 

Program za maturante

Također organiziraju i programe za maturante. 

- Matura na kraju školske godine zna biti vrlo stresna i zahtjevna. U Mudrici zato pomoć nudimo i maturantima. Vikendom se organiziraju pripreme za maturu iz matematike i hrvatskog jezika, i to u malim grupama, do osam polaznika. Manjim grupama omogućujemo efikasno i učinkovito vježbanje te aktivno sudjelovanje u ponavljanju cjelokupnog gradiva. Ako ima još zainteresiranih maturanata, nove grupe za kraće pripreme, od veljače do svibnja, otvaramo od siječnja - objašnjava Helena Kukec Grgić.

'Roditelji trebaju djetetu naći mirni kutak u kojem uvijek uči i piše zadaće'

Djeci je najvažnije organizirati vrijeme. Kad će pisati zadaću, kad će učiti, kad će se odmoriti na internetu, društvenim mrežama ili igrajući se, tvrdi psihologinja Draženka Šepić Labrović. 

- Treba naći neki mirni kutak za učenje, a najbolje bi bilo da je to uvijek isto mjesto, primjerice djetetova soba. Dijete bi trebalo učiti sjedeći uspravno  za stolom na kojem trebaju biti samo potrebne stvari, a sve suvišno što odvlači pažnju treba maknuti. Tako da se zna da je taj prostor samo za školske obveze - objašnjava. 

'Napravite listu i raspored kad će učiti pojedine školske predmete'

Treba izlučiti što je bitno. Puno je nevažnih informacija pa su nervozni i djeca i roditelji, tvrdi Šepić Labrović. Prema  njenim riječima roditelji trebaju usmjeravati djecu i učiti skupa s njima. 

- Pročitati gradivo pa ga podijeliti na odlomke i napraviti bilješke. Neka djeca ne vole raditi zadatke ako se od njih zahtijeva da razmišljaju kreativno, stoga pomaže ako se s njima odradi prvi i drugi korak zadatka. Dobro je kad dijete napravi listu kad će što napraviti i kad će što učiti - savjetuje psihologinja  Draženka Šepić Labrović. 


Idi na 24sata

Komentari 2

  • dr. 08.01.2016.

    draga moja Nikol nemoj da ti bude neugodno!!! zaista,nisi ti kriva.članak ti je fenomenalan i za svaku pohvalu.sasvim je druga stvar sto 'djelujes' na portalu gdje je 'in' guzičarenje!!! bilo ono sestara karašjans ili adza odnosno sdpa. ja sam vec dulje vrijeme ovdje kampanjski upravo zbog ovog.naime,ovakvi edukativni clanci pa clanci o zdravstvu i slicni vecina tvojih posjetitelja draga Nikol niti ne pogleda,strava!!!! to je odraz uistinu tko prevladava odnosno tko 'hara' ovim nekad zanimljivim portalom.Šteta!!! zaista šteta! draga Nikol predmnijevam da si i lijepa koliko i pametna☺! lp

Komentiraj...
Vidi sve komentare