Obavijesti

News

Komentari 2

Instrukcije: Žele znati više pa uče i na zimskim praznicima

Instrukcije: Žele znati više pa uče i na zimskim praznicima
1

Sve je više učenika koji na kraju prvoga polugodišta traže poduku. Pomaže im i udruga Mudrica čiji stručni volonteri nesebično djeci poklanjaju znanje i vrijeme

VIDEO

Djeca i roditelji često ne znaju kako se pripremiti za učenje, kad učiti, u kojem prostoru učiti, koje gradivo je najbitnije, a koje manje bitno, kako pisati zadaće...

Zbog toga su Helena Kukec Grgić i Vesna Latin osnovale Udrugu za poticanje intelektualnog napredovanja djece i mladih Mudrica. 

- Udruga je osnovana sa željom da pomogne učenicima svih razreda osnovnih i srednjih škola u svladavanju gradiva i svakodnevnih školskih obveza. Kao takva, Mudrica djeluje kao desna ruka roditeljima koji ponekad i ne stignu proći s djecom sve školske obveze. Tu uskaču volonteri Mudrice koji pomažu učenicima u pisanju domaćih zadaća, da nadoknade propušteno gradivo i kontinuirano uče tekuće gradivo koje im teže ide - objašnjavaju nam osnivačice udruge. 

Prostorije Mudrice nalaze se u zagrebačkom naselju Špansko, a u blizini imaju 10 predškolskih ustanova, devet osnovnih škola i jednu srednju školu. Do sada je kroz Udrugu prošlo više od 200 djece, a u provedbi programa sudjeluje 40-ak stručnih volontera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Roditelji i djeca često traže našu pomoć. Naša poduka je potpuno prilagođena svakom učeniku koji sam, tj. u dogovoru s roditeljima bira termin i intenzitet dolazaka. Kroz svoje programe Udruga unapređuje kvalitetu života u zajednici te društveno osnažuje djecu i mlade. 

40 volontera pomaže djeci

Osobito smo ponosni na našu mrežu volontera koji nesebičnim radom i trudom već četvrtu školsku godinu pomažu našim malim i velikim Mudricama, poklanjaju svoje znanje i vrijeme jer bez njih naš rad ne bi bio moguć. Zahvaljujući upravo njima, pružena nam je prilika da polaznici minimalno, a neki čak uopće ne sudjeluju u troškovima, što ovaj program čini još posebnijim, dragocjenijim i vrednijim za cijelu lokalnu zajednicu - kaže Helena Kukec Grgić. 

Program pomoći djeci u učenju provode svaki radni dan tijekom cijele školske godine, dok su preko praznika organizirana grupna ponavljanja iz hrvatskog jezika, matematike i engleskog jezika te individualna poduka za nadoknadu propuštenoga gradiva kroz polugodišta. U Mudrici su pokrenuli cikluse radionica “Kako mudro učiti”. Radionice pomažu u pronalaženju načina za kvalitetnije učenje, a to pomaže pri osamostaljenju, povećava samopouzdanje i podiže kvalitetu planiranja vremena provedenog u pripremanju za školu. Tako se smanjuju i problemi u savladavanju gradiva tijekom školske godine. U suradnji s apsolventima psihologije, učenici osnovnih škola mogu pohađati jednodnevne radionice “Mudra pomoć” na teme “Moja slika u ogledalu”, “Kako se uspješno svaditi”, “Samopouzdanje i ja”... Za djecu u dobi od šest do deset godina imaju i “Hokus pokus” grupu koja eksperimentira vikendom. Mali kemičari mogu naučiti kako provesti zanimljive pokuse s nekoliko jednostavnih sastojaka. Za najmanje mališane jednom tjedno organizirane su engleska i njemačka radionica na kojima djeca kroz igru, pjesmu i ples uče jezike. 

Program za maturante

Također organiziraju i programe za maturante. 

- Matura na kraju školske godine zna biti vrlo stresna i zahtjevna. U Mudrici zato pomoć nudimo i maturantima. Vikendom se organiziraju pripreme za maturu iz matematike i hrvatskog jezika, i to u malim grupama, do osam polaznika. Manjim grupama omogućujemo efikasno i učinkovito vježbanje te aktivno sudjelovanje u ponavljanju cjelokupnog gradiva. Ako ima još zainteresiranih maturanata, nove grupe za kraće pripreme, od veljače do svibnja, otvaramo od siječnja - objašnjava Helena Kukec Grgić.

'Roditelji trebaju djetetu naći mirni kutak u kojem uvijek uči i piše zadaće'

Djeci je najvažnije organizirati vrijeme. Kad će pisati zadaću, kad će učiti, kad će se odmoriti na internetu, društvenim mrežama ili igrajući se, tvrdi psihologinja Draženka Šepić Labrović. 

- Treba naći neki mirni kutak za učenje, a najbolje bi bilo da je to uvijek isto mjesto, primjerice djetetova soba. Dijete bi trebalo učiti sjedeći uspravno  za stolom na kojem trebaju biti samo potrebne stvari, a sve suvišno što odvlači pažnju treba maknuti. Tako da se zna da je taj prostor samo za školske obveze - objašnjava. 

'Napravite listu i raspored kad će učiti pojedine školske predmete'

Treba izlučiti što je bitno. Puno je nevažnih informacija pa su nervozni i djeca i roditelji, tvrdi Šepić Labrović. Prema  njenim riječima roditelji trebaju usmjeravati djecu i učiti skupa s njima. 

- Pročitati gradivo pa ga podijeliti na odlomke i napraviti bilješke. Neka djeca ne vole raditi zadatke ako se od njih zahtijeva da razmišljaju kreativno, stoga pomaže ako se s njima odradi prvi i drugi korak zadatka. Dobro je kad dijete napravi listu kad će što napraviti i kad će što učiti - savjetuje psihologinja  Draženka Šepić Labrović. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a