To je to što me zanima!

Invazivne vrste iz susjedstva uništavaju naš ekosustav

Grivasti skakač, signalni rak ili crvenouha kornjača toliko su se udomaćili da su postali prijetnja domaćim vrstama divljih životinja. I ništa im ne možemo
Vidi originalni članak

Priča o mungosima kojima su 1910. godine napučili Mljet kako bi kontrolirali populaciju zmija danas je puno kompliciranija jer su te simpatične životinjice pronašle put do kopna pa su, osim Hrvatske, naselile Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru. 

- Te 1910. godine dovezli su 11 jedinki na Mljet, a danas više ni ne znamo koliko primjeraka imamo jer su se proširili. Problem je u tome što mungosi ne jedu samo zmije nego male sisavce, ptice i guštere pa su narušili ekosustav i bioraznolikost u Hrvatskoj - objašnjava biolog prof. Aljoša Duplić, načelnik odjela za ocjenu prihvatljivosti zahvata za prirodu pri Državnom zavodu za zaštitu prirode. Kaže kako se na terenu ne provode nikakve mjere kontrole populacije jer je riječ o skupom projektu koji iziskuje velik napor, a rezultati su vrlo upitni. Smatra kako se o svemu trebalo misliti ranije, kada su se te životinje uvozile u Hrvatsku. Slična je i priča o dabrovima. Oni su obitavali u Hrvatskoj do 19. stoljeća. Šumarski fakultet je od 1996. do 1998. godine u Hrvatsku uvezao 85 dabrova iz Njemačke. 

- Ispušteni su na rukavce Lonje i Česme u šumi Žutica kraj Ivanić-Grada te na rukavce Drave kod Legrada. Nova staništa su znatno prirodnija i povoljnija za dabra od onih iz kojih su dopremljeni - kazao je Marko Tomljanović, načelnik sektora lovstva u Ministarstvu poljoprivrede.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 27

  • stric Bedanec 25.02.2014.

    Vidjeli dabrovi kako to rade naši političari pa se i oni drže toga.Postaviš jednog za direktora , a taj dopelja još 25 svojih.

  • zeljko markesic 24.02.2014.

    Zašto da ne uvezemo pokoju vrstu životinja,kad pijana naoružana banda koja sebe naziva lovcima ubija sve živo što se kreće i gotovo su istrijebili domaće vrste.Više niti u prirodi,daleko od naselja ne mogu vidjeti niti manjih ptičica kojih je bilo u izobilju, a kamoli srnu ili zeca i slično.Slušam jedan dan u lokalnom kafiću predsjednika i dopredsjednika lovačog društva kako pričaju o zaštićenim životinjama i kažu kako su zaštićene dok se ne nađu na njihovom nišanu I što tu reći nego ili naseljavati druge vrste koje se brže množe, ili ćemo sa našim lovnim gospodarstvom ostati bez ikakvih prelijepih divlih životinja.

  • smilodon 24.02.2014.

    nekada davno je na naše područje došla invazivna vrsta zvali su je crveni! davila nas je 50-60 godina, a onda kad je narod progledao, vrsta je izvela mimikrijski potez i preobukla se u svakakve boje, pa nisu bili prepoznatljivi, ima ih naranđastih plavih crnih, ali sada opet sve više otvoreno postaju crveni s plavim titovkama i crvenom zvezdicom na čelu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare