To je to što me zanima!

'Inzistirat ćemo da se Hrvatskoj da šansa za mogućnost sanacije Sberbanka Hrvatske'

Zdravko Marić nakon sjednice Vlade komentira odluku HNB-a o dvodnevnom moratoriju poslovanja Sberbanka, dok Banožić tvrdi da se pješačkim naoružanjem koje šaljemo Ukrajini mogu opremiti 4 brigade
Vidi originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić danas je na sjednici vlade govorio o utjecaju rata u Ukrajini na hrvatsku ekonomiju, odnosno na situaciju s Fortenovom (bivšim Agrokorom), i Sberbanci, koja je u ruskom vlasništvu.

PRATITE UŽIVO:

Vlada će pred europskih tijelima inzistirati da joj se da šansa za sanaciju Sberbanka Hrvatske, no dođe li i do likvidacije te banke u proračunu je dovoljno novca za isplatu osiguranih depozita njezinim klijentima, rekao je u ponedjeljak na sjednici Vlada ministar financija Zdravko Marić.

- Inzistirat ćemo da se Hrvatskoj da šansa za mogućnost sanacije Sberbanka Hrvatske - rekao je Marić i podsjetio da je u Hrvatskoj uspješno provedeno sedam sanacija banaka, a zadnja je bila sanacija Jadranske banke.

Marić je ipak upozorio da je alternativni scenarij, 'koji može također biti aktualan' - likvidacija, ali da tada dolazi do aktivacije sustava osiguranja depozita odnosno štednje.

RAT U UKRAJINI Objavilo ministarstvo: Putinova 'nuklearna trijada' stavljena u stanje pojačane pripravnosti

Izvijestio je da je u Sberbanku Hrvatska do izbijanja kriza bilo gotovo 70 tisuća deponenata, od kojih je, kako je rekao 'velika većina u sustavu osiguranih štednih uloga', pri čemu je prag osiguranih depozita sto tisuća eura, a u iznimnim okolnostima 130 tisuća.

- Svi deponenti imaju svoje štedne uloge osigurane - rekao je Marić i rekao da je, dođe li do likvidacije, Hrvatska agencija za osiguranje štednih uloga, odnosno proračun opće države, dovoljno jak i sposoban za isplatu kompletno osigurane štedne uloge u roku sedam do deset dana.

Ukupni iznos tih uloga je 3,82 milijarde kuna, rekao je Marić.

SJEDNICA U TIJEKU Plenković o Ukrajini: 'Šaljemo zaštitnu opremu i oružje vrijedno 124 milijuna kuna'

Kvaliteta bilance Sberbanka Hrvatska p njegovim riječima nije upitna, ali evidentno trpi pritisak, prije svega likvidnosni, zbog čega su Europska središnja banka i HNB reagirali te je proglašen dvodnevni moratorij nakon kojega će se odlučiti o sljedećem koraku, a do tada će hrvatski građani i poduzeća - klijenti Sberbanka Hrvatska moći raspolagati s iznosom do 7280 kuna dnevno.

Hrvatska je po njegovim riječima aktivna i u donošenju europskih odluka o isključenju ruskih banaka iz sustava SWIFT, iz kojega je trenutno isključena samo ruska središnja banka, ali, kako je rekao, moguće proširenje te sankcije je pitanje sati.

Kada je riječ o Fortenova grupi, koja u vlasničkoj strukturi ima ruske banke, rekao je da je njezino poslovanje stabilno.

Što će biti s novcem za malu Kiaru?

S obzirom da se u Sberbanci nalazi i račun gdje su Hrvati skupljali novac za liječenje djevojčice Kiare te da taj iznos prelazi onaj osigurani, ministar Marić je na pitanje novinara rekao kako ne zna detalje o tom slučaju, ali da je upit došao i do njih.

- Upravo zbog takvih slučajeva danas i razgovaramo o ovome kako bismo dobili šansu da adekvatno saniramo Sberbanku, kako ne bi došlo do ovakvih komplikacija. Došao je taj upit i do nas. Ne znam detalje o tom računu, ali sva pitanja i korake treba se obratiti HNB-u. Nažalost svi računi pa i ovaj su pod ograničenim režimom od podizanja 7280 kuna dnevno i nadam se da nisu za danas i sutra predviđena nikakva plaćanja - rekao je Marić.

NE MOGU DO NOVCA Novac za liječenje male Kiare je u Sberbanci: 'Nemojte mojoj curici oduzeti šansu za život!'

Također, ministar Banožić nije htio iznijeti koliko točno pješačkog naoružanja šaljemo Ukrajini u pomoć, ali je ustvrdio da se njime mogu opremiti četiri brigade.

 

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Patton1203 28.02.2022.

    Sanirat ćemo je kao i ove naše devedesetih i onda dati nekom strancu. Provjerena metoda. Samo naprijed.

  • cokvoke 28.02.2022.

    Ja nekako ipak vjerujem da ćete vi iz vlasti te pare ukrasti...ne bi bilo prvi puta..

  • Grgasaurus 28.02.2022.

    A kaj je sa LukOilom? To će i dalje raditi ili...?

Komentiraj...
Vidi sve komentare