News

Komentari 22

'Inzistirat ćemo da se Hrvatskoj da šansa za mogućnost sanacije Sberbanka Hrvatske'

'Inzistirat ćemo da se Hrvatskoj da šansa za mogućnost sanacije Sberbanka Hrvatske'

Zdravko Marić nakon sjednice Vlade komentira odluku HNB-a o dvodnevnom moratoriju poslovanja Sberbanka, dok Banožić tvrdi da se pješačkim naoružanjem koje šaljemo Ukrajini mogu opremiti 4 brigade

Ministar financija Zdravko Marić danas je na sjednici vlade govorio o utjecaju rata u Ukrajini na hrvatsku ekonomiju, odnosno na situaciju s Fortenovom (bivšim Agrokorom), i Sberbanci, koja je u ruskom vlasništvu.

PRATITE UŽIVO:

Vlada će pred europskih tijelima inzistirati da joj se da šansa za sanaciju Sberbanka Hrvatske, no dođe li i do likvidacije te banke u proračunu je dovoljno novca za isplatu osiguranih depozita njezinim klijentima, rekao je u ponedjeljak na sjednici Vlada ministar financija Zdravko Marić.

- Inzistirat ćemo da se Hrvatskoj da šansa za mogućnost sanacije Sberbanka Hrvatske - rekao je Marić i podsjetio da je u Hrvatskoj uspješno provedeno sedam sanacija banaka, a zadnja je bila sanacija Jadranske banke.

Marić je ipak upozorio da je alternativni scenarij, 'koji može također biti aktualan' - likvidacija, ali da tada dolazi do aktivacije sustava osiguranja depozita odnosno štednje.

Izvijestio je da je u Sberbanku Hrvatska do izbijanja kriza bilo gotovo 70 tisuća deponenata, od kojih je, kako je rekao 'velika većina u sustavu osiguranih štednih uloga', pri čemu je prag osiguranih depozita sto tisuća eura, a u iznimnim okolnostima 130 tisuća.

- Svi deponenti imaju svoje štedne uloge osigurane - rekao je Marić i rekao da je, dođe li do likvidacije, Hrvatska agencija za osiguranje štednih uloga, odnosno proračun opće države, dovoljno jak i sposoban za isplatu kompletno osigurane štedne uloge u roku sedam do deset dana.

Ukupni iznos tih uloga je 3,82 milijarde kuna, rekao je Marić.

Kvaliteta bilance Sberbanka Hrvatska p njegovim riječima nije upitna, ali evidentno trpi pritisak, prije svega likvidnosni, zbog čega su Europska središnja banka i HNB reagirali te je proglašen dvodnevni moratorij nakon kojega će se odlučiti o sljedećem koraku, a do tada će hrvatski građani i poduzeća - klijenti Sberbanka Hrvatska moći raspolagati s iznosom do 7280 kuna dnevno.

Hrvatska je po njegovim riječima aktivna i u donošenju europskih odluka o isključenju ruskih banaka iz sustava SWIFT, iz kojega je trenutno isključena samo ruska središnja banka, ali, kako je rekao, moguće proširenje te sankcije je pitanje sati.

Kada je riječ o Fortenova grupi, koja u vlasničkoj strukturi ima ruske banke, rekao je da je njezino poslovanje stabilno.

Što će biti s novcem za malu Kiaru?

S obzirom da se u Sberbanci nalazi i račun gdje su Hrvati skupljali novac za liječenje djevojčice Kiare te da taj iznos prelazi onaj osigurani, ministar Marić je na pitanje novinara rekao kako ne zna detalje o tom slučaju, ali da je upit došao i do njih.

- Upravo zbog takvih slučajeva danas i razgovaramo o ovome kako bismo dobili šansu da adekvatno saniramo Sberbanku, kako ne bi došlo do ovakvih komplikacija. Došao je taj upit i do nas. Ne znam detalje o tom računu, ali sva pitanja i korake treba se obratiti HNB-u. Nažalost svi računi pa i ovaj su pod ograničenim režimom od podizanja 7280 kuna dnevno i nadam se da nisu za danas i sutra predviđena nikakva plaćanja - rekao je Marić.

Također, ministar Banožić nije htio iznijeti koliko točno pješačkog naoružanja šaljemo Ukrajini u pomoć, ali je ustvrdio da se njime mogu opremiti četiri brigade.

 

Najčitaniji članci