Obavijesti

News

Komentari 143

Plenković o Ukrajini: 'Šaljemo zaštitnu opremu i oružje vrijedno 124 milijuna kuna'

Plenković o Ukrajini: 'Šaljemo zaštitnu opremu i oružje vrijedno 124 milijuna kuna'

U Hrvatsku je do ponedjeljka u 6.45 ušlo 190 ukrajinskih izbjeglica te se očekuje da će na područje EU doći 4 milijuna ljudi. Prihvatne centre podignuti su u Zagrebu i Osijeku, a treći uskoro u Varaždinskim Toplicama

VIDEO

I dok u Ukrajini i na njenim granicama vlada užas kakvog nismo ni zamišljali, Hrvatska će i svojim paketom mjera pokušati ublažiti situaciju. Premijer Andrej Plenković sazvao je za ponedjeljak sastanak parlamentarne većine s početkom u devet sati, gdje se razgovaralo o mjerama pomoći Ukrajini, prihvatu izbjeglica ali i restriktivnim mjerama. U izvanrednoj sjednici Vlada je iznijela detalje.

PRATITE UŽIVO:

- Podižemo stupanj pripravnosti za primanje izbjeglica, ali i za osiguranje opskrbe plinom te mjere zabrane ruskim letovima u hrvatskom zračnom prostoru. Hrvatska će se pridružiti odluci EU da se neke ruske banke isključe iz sustava SWIFT. Danas ćemo donijeti odluku i o slanju vojne pomoći Ukrajini, radi se o zaštitnoj opremi i pješačkom oružju u vrijednosti od 124 milijuna kuna - rekao je Plenković.

- Hrvatska ne može pasivno promatrati agresiju na Ukrajinu jer to bi značilo kapitulirati pred najgrubljim nasrtajem na međunarodno pravo. Mi našim potezima moramo stati na pravu stranu povijesti kako bismo poslali poruku da jako dobro razumijemo što se događa, da smo svojim politikama i nastupima nažalost anticipirali ovakve scenarije kakve vidimo danas. Stati uz bok ukrajinskog naroda je jedini pravi put. U prosincu sam potpisao Deklaraciju u kojoj je Hrvatska podržala europski put Ukrajine - zaključio je premijer svoj uvodni govor.

Božinović o prihvatu izbjeglica

- Od prvog dana početka agresije, sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti su se aktivirale kako bi se osigurao sveobuhvatni pristup vezan za prihvat izbjeglica i daljnje potrebe. Od 25. do 28. veljače do jutros u 6.45 u Republiku Hrvatsku je ušlo 190 izbjeglica iz Ukrajine. Organizirani se prihvatni centru u Osijeku i Zagrebu te se treći priprema u Varaždinskim Toplicama - rekao je Davor Božinović.

Depoziti su osigurani

- Dosad je uspješno u Hrvatskoj obavljeno sedam sanacija banaka, posljednja je bila Jadranska banka. Većina hrvatskih klijenata Sberbanke ima osigurane depozite te je Hrvatska agencija za osiguranje depozita dovoljno jaka da osigura depozite građana ako dođe do najcrnjeg scenarija. Iznos osiguranog depozita je 100 tisuća eura kao što je i na razini EU, a u izvanrednim situacijama i do 130 tisuća eura, te bi isplata građanima u tom slučaju bila provedena unutar 7 dana - rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Na sjednici su još govorili ministri Grlić Radman i Butković. Grlić Radman je naveo kako se procjenjuje da se u Ukrajini trenutno nalazi između 30 i 50 hrvatskih državljana, dok je Butković potvrdio kako je mjera zabrane korištenja zračnog prostora ruskim avionima usvojena.

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO O RATU UKRAJINA RUSIJA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu