To je to što me zanima!

Iran je dopustio: U nuklearno postrojenje će postaviti kamere

Iran će dopustiti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da ponovno postavi nadzorne kamere u tvornici centrifugalnih dijelova, objavila je u srijedu ta UN-ova agencija
Vidi originalni članak

Kamere su ranije ove godine uklonjene u postrojenju u Karaju, zapadno od Teherana, u potezu koji je izazvao zabrinutost da je iranski nuklearni program krenuo u opasnom smjeru.

Centrifuge za obogaćenje uranija proizvode se u postrojenju u Karaju. Tehnologija se primjenjuje i za nuklearne reaktore i što je još više zabrinjavajuće, za nuklearno oružje.

Iran je u lipnju najavio da je postrojenje sabotirano i za napad okrivio Izrael, svog najvećeg neprijatelja.

Budući da je Iran označio Karaj kao mjesto zločina, IAEA-i nije bilo dopušteno da zamijeni oštećene nadzorne kamere.

Dopuštenje Teherana objavljeno je u srijedu nakon što su Njemačka, Francuska i Britanije izrazile zabrinutost da bi mogli propasti pregovori o nuklearnom programu koji su se održavali u Beču, a koji su trebali oživjeti nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine.

Iran je 2019. počeo kršiti nuklearna ograničenja iz sporazuma kao odgovor na odluku tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa iz 2018. da se povuče iz sporazuma i ponovno uvede oštre sankcije koje su uništile iransko gospodarstvo.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nokia8 15.12.2021.

    Snimke sa kamere ce izrael da gleda, niko drugi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare