To je to što me zanima!

ISIL se širi i u Libiji, nalaze se tek 640 kilometara od Sicilije

U Libiji je nakon svrgavanja Moamera Gadafija nastao kaos. Dok se sukobljavanju stranke na vlasti i politički rivali, situaciju koriste militantne skupine poput ISIL-a
Vidi originalni članak

ISIL se polako širi u Libiji, analiza je koju donosi New York Times. 

Objašnjavaju kako je ISIL u gradu Sirtu prije više od godine dana razvukao svoju zastavu, a da je danas taj grad zapravo kolonija ISIL-a. U njemu žive strani borci iz cijelog svijeta, počela su prva smaknuća, na radiju se prenose poruke kalifa Al-Baghdadija. Sirt je grad na obali Libije i nalazi se oko 400 milja (643 km) od Sicilije. Iz Sirta ISIL prijeti i gradu Misrata.

U Libiji je, podsjetimo, nakon svrgavanja Gadafija nastao kaos. Dok se sukobljavanju stranke na vlasti i politički rivali, situaciju koriste militantne skupine poput ISIL-a. U veljači ove godine u Libiji je ISIL oteo 21 kopta te su ih smaknuli u Egiptu, na obali Sredozemlja. 

Od tada jačaju i u Egiptu i u Libiji. Napori lokalnih političara u borbi protiv ISIL-a u te dvije zemlje su gotovo nikakvi, a niti Zapad ne pokazuje preveliki interes za borbu protiv njih. Zbog toga se ISIL i dalje širi. 

Idi na 24sata

Komentari 51

  • Len 01.12.2015.

    Vrati nam Se Gaddafi

  • jozabroz 01.12.2015.

    mislite reci da bjeze iz sirije u libiju ili?? a cujem da im je i sef vec u bijegu..

  • Nikola Jankovic 01.12.2015.

    To je demokratski izabrani isil - sjećam se prilično dobro da im je "zapad" donio demokraciju i napredak.

Komentiraj...
Vidi sve komentare