To je to što me zanima!

Ispred američke ambasade leti kamenje, stigli i vodeni topovi

Libanonske snage sigurnosti sukobile su se s prosvjednicima koji su pred američkim veleposlanstvom demonstrirali zbog odluke da se Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela
Vidi originalni članak

Policija je suzavcem i vodenim topovima pokušala rastjerati prosvjednike nedaleko od američke ambasade, pokazale su televizijske snimke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Demonstranti, od kojih su neki nosili palestinske zastave, palili su vatru na ulici i gađali snage sigurnosti koje su postavile barikade na glavnoj ulici koja vodi do veleposlanstva.

Prosvjed i u Indoneziji

U glavnom gradu Indonezije Džakarti tisuće prosvjednika okupile su se ispred američkog veleposlanstva s plakatima na kojima je pisalo "Palestina je u našem srcu".

Čelnici u Indoneziji, zemlji s najviše muslimana u svijetu, pridružili su se globalnim osudama Trumpove objave.

Čak i zapadne saveznice kažu da je njegova odluka udarac mirovnim naporima i da bi mogla izazvati još veće nasilje.

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja pozvali su u subotu navečer Sjedinjene Američke Države da odustanu od odluke o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela jer će to povećati nasilje diljem regije.

PALESTINA POZIVA NA ŠTRAJK Trumpova odluka o priznanju Izraela 'zapalila' je Bliski Istok

Objava američkog predsjednika Donalda Trumpa predstavlja "opasno kršenje međunarodnog prava" i nije imala nikakav pravni učinak, priopćila je Arapska liga nakon sjednice na kojoj su u Kairu sudjelovale svi njezine članice.

Liga je najavila da će od Vijeća sigurnosti UN-a tražiti rezoluciju o odbacivanju američke odluke.

Američki predsjednik Trump u srijedu je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad, unatoč upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku.

Trumpova odluka izazvala je prosvjede i nasilje diljem regije u kojemu je dvoje ljudi poginulo, a preko 750 ih je ranjeno.

Status Jeruzalema jedna od glavnih spornih točaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima. Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Idi na 24sata

Komentari 60

  • MajaSpt 11.12.2017.

    Tramp uživa! Samo mu je žao što je malo mrtvih.

  • 10.12.2017.

    eto im trump mnogi su ga hvalili lani kao mirotvorca haha

  • Fahri Musliu Junior 10.12.2017.

    Ja ne razumem to kako srbi kobajagi pokazuju nekakvu ljudsku i humanu brigu za muslimane u Palestini, a vamo genocid radili nad tzv "domačim" muslimanima Bosne, Sandžaka i Kosova?! Licemerstvo na kvadrat. Džamije su im po Beogradu palili. Srbi još i dan danas genocid nastavljaju sprovoditi nad Sandžaklijama u Raški. Sandžak je namerno zapostavljen, ekonomski i infrastrukturno zaostao, bez investicija, bez proizvodnje i bez nade za budučnost mladih ljudi, baš kao i Kosovo onomad osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka što je namerno bilo zapostavljeno u doba dok je ono bilo delom SFRJ i Republike Srbije. Stvar je sa Sandžakom tako ozbiljna da oni sada čak ni fudbal ne žele više da igraju u srpskoj ligi jer ih se sistematski i smišljeno potkrada od strane FSS-a, dok ih istovremeno srpski četnici na stadionima šovinistički vređaju na nacionalnoj i verskoj osnovi , gdegod da gostuju po srbiji. Kakav to mentalni sklop može da bude da u njemu ima toliko nerazumnih kontradiktornosti?! Ovamo kobajagi briga za muslimane Palestine a ovamo Ratko Mladić Bošnjake tokom rata nazivao turcima koje treba poraziti i istrebiti. I Dodik čak i danas upotrebljava iste epitete o Muslimanima BiH. Dok sa druge strane vlada Republike Srbije sa Turskom uspostavlja dobre odnose i potpisuje ekonomsku saradnju i dogovara velike investicije, pazi od koga, od omraženih turaka koje treba istrebiti i genocidisati?! Licemerstvo na kubik. To samo srpski mozak može da objasni takvo ponašanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare